Foto: Johan Wagenmakers

Theo en Riet na 60 jaar nog steeds tevreden

  algemeen

OUDENBOSCH - Theo Oomen (85) en Riet Willemse (81) zijn op 30 december 60 jaar met elkaar in de echt verbonden. Ze hebben elkaar destijds leren kennen op de kermis. Beiden kijken met plezier terug op een goed leven, wat grotendeels bestond uit hard werken in hun eigen groentebedrijf.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Zowel bruid als bruidegom komen uit een gezin van acht kinderen. Theo was de oudste thuis en is afkomstig uit Sprundel, alwaar zijn ouders een boerderij hadden en hij als opgroeiende jongen volop mee moest werken. Riet is een dochter van 'Mie van de Warande' uit het Oudland. "Vooral mijn moeder was heel bekend in Oudenbosch. Zo heeft ze meer dan 50 jaar bij de veiling gezeten," zegt Riet. Naast het bestieren van een café verbouwden en verkochten de ouders van Riet tevens groenten, waardoor Riet als vanzelf 'in het vak' rolde en later samen met Theo een bedrijf is gestart.
 

Dansen
Op de kermis in Standdaarbuiten hebben ze elkaar voor het eerst ontmoet en was het 'aan'. "Ik had mezelf dansen geleerd en hij had geluk dat hij kon dansen," lacht Riet. Na vijf jaar verkering zijn ze op 30 december 1958 voor de wet getrouwd. "Dan had je daar in die tijd nog belastingvoordeel van. Voor de kerk zijn we pas in april 1959 getrouwd. Gefeest werd er in de winkel van moeder op de Markt." Hoewel Theo dus van boerenafkomst was, moest hij nog veel leren om groenten te telen. Daarom werkte hij vaak mee op het bedrijf van de ouders van Riet. "In plaats van boer ben ik dus groenteboer geworden," laat hij lachend weten.

 

Paard en wagen
Het echtpaar heeft aan de Bornhemweg maar liefst 40 jaar een eigen groentebedrijf gehad. Alle groenten werden daarbij door henzelf verbouwd en verkocht. Werd aanvankelijk alles met paard en wagen uitgevent, later kwam er een vrachtwagentje om huis aan huis de klanten te kunnen bedienen. "Het was hard werken, maar we hebben het goed naar onze zin gehad en daarbij altijd, tot op de dag van vandaag, alle groenten aan onszelf gehad," merkt Riet op. Door het vele werk, zeker ook in de zomermaanden, schoten de vakanties er nog al eens bij in. "Meer dan een weekje Cochem zat er meestal niet in." Trots is het echtpaar op een zilveren koffieservies. Een prijs die ze ooit gewonnen hebben doordat ze de meeste potten Hak verkocht hadden. "Hoewel we er zelf niets van moeten hebben zijn we deze in latere jaren ook gaan verhandelen, je moest nu eenmaal met de tijd mee."

Gezondheid
Na hun arbeidzaam leven zijn ze twintig jaar terug verhuisd naar Het Bossche Laag, waar ze nu naar grote tevredenheid nog steeds wonen. Omdat bij Theo 18 jaar terug Parkinson is geconstateerd is er voor hobby's, waar voorheen ook niets van kwam, geen tijd. "Een keer per week ga ik zwemmen, ik houd de tuin bij en verder ben ik vooral bezig met de verzorging van Theo. Gelukkig krijg ik daar wel hulp bij en gaat hij ook drie keer per week voor dagbesteding naar de Meeshoeve." Hoewel beiden in de loop der jaren al verschillende operaties achter de rug hebben en de gezondheid met name Theo parten speelt, is de wil om er iets van te maken er zeker nog wel. "We hebben het altijd goed gehad, waren eigen baas en hebben altijd buiten in de frisse lucht gewerkt."

Feest
Uit het huwelijk zijn twee kinderen - Michel en Marianne - en vier kleinkinderen voortgekomen. Samen met hun aanhang en verdere familie, vrienden en bekenden van het bruidspaar wordt er op 30 december een receptie en buffet bij hotel de Kroon gehouden. Op 2 januari komt burgemeester Jobke Vonk. Als Riet tot slot laat weten: "We hebben het altijd goed naar onze zin gehad met elkaar en met het werk en zijn tevreden zo," haakt Theo glimlachend in: "Het is snel voorbij gegaan, we hadden gewoon geen tijd om daarover na te denken." 

 

 

  
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief