De afscheidnemende meneer Piet omringd door zijn 'laatste' leerlingen. FOTO: JOHAN WAGENMAKERS
De afscheidnemende meneer Piet omringd door zijn 'laatste' leerlingen. FOTO: JOHAN WAGENMAKERS Foto: JOHAN WAGENMAKERS

Meneer Piet neemt afscheid van het onderwijs

Door: Johan Wagenmakers algemeen

OUD GASTEL - Per 1 januari 2019 zwaait de 65-jarige Piet Huijsmans af als onderwijzer. Meer dan 41 jaar heeft hij dan voor de klas gestaan. Aanstaande vrijdag 14 december werd er op basisschool TalenTe al officieel afscheid van hem genomen.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Piet is geboren op een boerderij in de polder tussen Dinteloord en Stampersgat. Zijn jonge jaren speelde zich voornamelijk rondom de boerderij en in het dijkdorp af. Na de HAVO en na het vervullen van zijn militaire dienstplicht, was hij er achter gekomen dat hij het leuk vond om met kinderen om te gaan. Na het behalen van zijn onderwijsakte solliciteerde hij naar een vacante functie bij de Bernardusschool in Oud Gastel. "Ik was één van maar liefst 165 sollicitanten, maar na een proefles en een gesprek werd ik nog dezelfde dag aangenomen. "Een lotje uit de loterij," vertelt hij.

Ludieke acties

Meteen in zijn eerste jaar voor de klas kreeg Piet te maken met een hele trieste gebeurtenis. De moeder van een leerling overleed op heel jonge leeftijd en liet naast haar man maar liefst vier kleine kinderen na. "Dit maakte een hele grote indruk op mij, zoals ook het sterfgeval van een leerling jaren later in- en intriest was." Hoogtepunten in al die jaren waren voor Piet vooral die dingen die buiten het normale schoolgebeuren om plaatsvonden zoals de schoolatletiek, musicals, schoolkampen, sportdagen, het houden van ludieke acties voor goede doelen en schoolreisjes. "Dan kom je de kinderen op een andere manier tegen dan in de klas.Vaak zie je dan kinderen die in de klas nooit opvallen dan wel op de voorgrond staan. Het kostte altijd veel tijd om alles te regelen en te organiseren, maar daar kreeg je zoveel voor terug. Het bijbrengen van normen, waarden en respect en kinderen op deze manier tot sociaal vaardige mensen maken is zó mooi."

Veranderingen

Hoewel hij 13 jaar lang wel op zijn fiets naar de Joannesschool reed, omdat daar -wegens ruimtegebrek op de eigen school - een dependance gevestigd was, is Piet een arbeidzaam leven lang de Bernardusschool trouw gebleven. "Juist voor het samengaan met de Joannesschool in TalenTe heb ik er in april 2016 mijn 40-jarig jubileum gevierd." In de loop der jaren heeft Piet wel het een en ander zien veranderen. "Ik ben in een wereld begonnen waarbij er méér mannen dan vrouwen voor de klas stonden. Nu zijn het helaas bijna alléén maar vrouwen. Ik vind dat het voor de ontwikkeling van kinderen beter is dat het half om half is. Destijds waren het vooral full-time banen, nu veel meer part-time. Was je zwanger, dan kon je je ontslag indienen. Het onderwijs was volledig klassikaal en nu vaak op drie of meerdere niveau's. Vergaderen deden we een keer per maand, nu wekelijks en vaak met meerdere commissies. Na schooltijd als het werk nagekeken was en de lessen voorbereid, was er tijd voor onderling sport en spel, nu wordt deze tijd besteed aan analyses maken, administratie, overleg en zo verder."

Riddertoernooi

Piet is niet bang om in het zogenaamde zwarte gat te vallen. Anders behoeden zijn vrouw Marian, beide zonen Freek en Niek en vier kleinkinderen hem daar wel voor. "Ik heb zoveel klus,- schilder- en tuinwerk, zowel thuis als bij de kinderen, omhanden dat ik daar sowieso wel even mee door kan. Verder blijf ik zolang het kan volleyballen , in het dweilbandje spelen en help ik graag mee met het onderhouden van het zwembad." Nu Piet na ruim 41 jaar stopt als onderwijzer blijft, met de komst van kleindochter Maud als nieuwe leerling, de naam Huijsmans de komende jaren zeker nog verbonden aan de school. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief