De Matthäus Passion - hier nog in de vertrouwde kapel van Saint-Louis.
De Matthäus Passion - hier nog in de vertrouwde kapel van Saint-Louis. Foto: eigen beheer

25 jaar topuitvoeringen van de Matthäus Passion

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Achteraf gezien is in 1993 een bijzondere traditie gevestigd: In Oudenbosch hebben enkele muziekliefhebbers de koppen bij elkaar gestoken en toen besloten dat de kapel van Saint Louis geschikt was voor de uitvoering van het grootste meesterwerk uit de Lutherse liturgie: de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. Die pioniers waren Bas de Wild, Aart Broere, Elly Legius, Theo Fleur, Ed Born, Dirk de Man en Jean Boulanger en zij kunnen niet genoeg geprezen worden! Hun initiatief leek op een sprong in het diepe, want de hype die je nu rond de Matthäus Passion en afgeleiden daarvan aantreft, was nog lang niet begonnen.

Met de wijsheid van nu kun je constateren, dat de initiatiefnemers het destijds goed gezien hebben. Er waren contacten met het Bachkoor Breda en een jonge, ambitieuze dirigent, er was een perfecte locatie, een zakelijk en bestuurlijk netwerk en goede ondersteunende horeca. Dit alles maakte de uitvoeringen geleidelijk aan tot een vast item op de culturele en later ook op de bestuurlijke agenda.

De bijzondere akoestiek van Saint Louis en het niveau van de uitvoeringen hebben de Matthäus Passion op de kaart gezet. De namen van de solisten die de laatste 25 jaar aan de uitvoeringen hebben meegewerkt zijn ook terug te vinden in uitvoeringen van Frans Brüggen, Ton Koopman en Philippe Herreweghe en andere grote namen in oratorium en opera: Johannette Zomer, Wilke te Brummelstroete, Nico van der Meel, Peter Kooij en Marcel Beekman (allemaal internationaal gelauwerde zangers) waren – vaak aan het begin van hun carrière van de partij in Oudenbosch.

De stichting Matthäus Passion Oudenbosch is vorig jaar uitgeweken naar Wouw in verband met de geplande verbouwing van Saint Louis.

De stichting viert haar jubileum met een extra concert: vier van de zes cantate’s van Bachs uitbundige Weihnachtsoratorium worden uitgevoerd op 22 december, 20.00 uur in de Lambertuskerk in Wouw. Een goede manier om kennis te maken met een ander meesterwerk van de grote Johann Sebastian Bach.

Solisten zijn Kristen Witmer, sopraan; Oscar Verhaar, altus; Falco van Loon, tenor en David Visser, bas. Bachkoor Brabant en barokorkest Florilegium Musicum staan (evenals de laatste 25 jaar) onder leiding van Geert van den Dungen. Kaarten zijn uitsluitend te bestellen via www.matthausoudenbosch.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief