Stukje mozaïekvloer in het NVMO. FOTO MARCEL DEELEN
Stukje mozaïekvloer in het NVMO. FOTO MARCEL DEELEN Foto: Marcel Deelen

Romeins mozaïek centraal in Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Elke maand stelt het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum te Oudenbosch een bijzonder object in de schijnwerpers. Deze maand: een stukje Romeinse mozaïekvloer.

Dit stukje mozaïek maakte ooit deel uit van een vloer in het badhuis van Corriovallum. Wij kennen deze plaats nu als Heerlen. In de jaren vijftig zijn de resten van het Romeinse gebouw opgegraven onder leiding van de Groningse hoogleraar Albert Egges van Giffen. Inmiddels zijn de resten van het badhuis na een recente restauratie weer te bezoeken in het Thermenmuseum te Heerlen.

Het mozaïekfragment bestaat uit rode, witte en zwarte vierkant gehakte stukjes natuursteen, ofwel tesserae. Het geheel is ingebed in een laag Romeins cement, wat opus signinum werd genoemd. De cementvloer werd vaak gedecoreerd met geometrische patronen. Na de Romeinse tijd is deze vroege bouwwijze van werken met een betonconstructie geheel verloren gegaan.

Welgestelde Romeinen konden zich een vloer in hun woonhuis veroorloven, die rijk gedecoreerd was met bijvoorbeeld dierfiguren of een mythische voorstelling. Deze afbeeldingen, ook wel emblemata genoemd, werden in een atelier gemaakt door specialisten. Ze waren vaak opgebouwd uit zeer kleine steentjes. Tevoren kon de gewenste afbeelding in het atelier worden uitgezocht.

Of dit object onderdeel is geweest van zo’n mooie voorloper van het moderne vloerkleed is niet met zekerheid te zeggen. Maar een bijzonder object is het zeker!

In het decembernummer van Museum op Zicht staat een heel artikel over de mozaïekvloer in Heerlen.

De archeologische verzameling is in beginsel bijeengebracht in de jaren vijftig van de vorige eeuw door broeder Christofoor van Langen.

Hoe dit stukje antieke vloerbedekking in de collectie van broeder Christofoor terechtkwam, is niet meer te achterhalen. Mogelijk heeft hij het zelf meegenomen uit Heerlen. Broeder Christofoor werkte soms zelf mee aan opgravingen.

Dit object staat de hele maand december centraal in het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum. Kom kijken en ontdek nog véél meer.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief