Afbeelding

Angela en Johan Martens koken samen!

Door: Els Rommers algemeen

HOEVEN - Er gaat niets boven lekker eten, vinden kookfanaten Angela en Johan. Er hebben zich dan ook heel wat mensen rond de gezellige eettafel van het echtpaar Martens geschaard om zich door dit bourgondische stel culinair te laten verwennen.

DOOR ELS ROMMERS

De prachtig gedekte eettafel valt meteen in het oog. Angela heeft met gevoel voor styling een feestelijk decor geschapen waarin de met liefde en veel smaak bereide coquilles met prei en sinaasappelboter volledig tot hun recht komen.

Graag anderen verzorgen
"Als kind hielp ik thuis al graag bij het bereiden van grote maaltijden", geeft de 59-jarige Angela te kennen. "Mijn ouders hadden toen nog café 't Centrum, waar ook gefeest kon worden." Dat verzorgende zit kennelijk in Angela's DNA. Ooit was ze dierenartsassistente en inmiddels is ze al bijna 40 jaar bloedprikster in het Amphia ziekenhuis in Breda. Johan, niet aanwezig bij het interview, is timmerman van beroep en ook hij vindt het leuk om in de keuken te staan.

Experimenteren versus recepten
"Johan is lid geweest van een kookclub en ik ben dat nog steeds", vertelt Angela. "Ik maak de recepturen. Het leuke van zo'n club is dat je dingen uitprobeert die je thuis niet zo snel zult eten. Experimenteren vind ik heel leuk. Ik kook dan vooral op gevoel. Johan volgt de exacte recepten die hij van internet haalt of uit vaktijdschriften en kookboeken." Angela wijst naar een plank in de keuken die bijna bezwijkt onder het gewicht van vele tientallen exemplaren.

Taakverdeling
En is het aan het aanrecht ook zo dat twee kapiteins op één schip of in dit geval twee chefs in één keuken onenigheid geeft? "Soms wel", bekent Angela glimlachend, "maar dat komt vooral omdat onze keuken te klein is. Meestal hebben we een goede taakverdeling. Johan bereidt het vlees en ik de voor- en bijgerechten. De desserts en taarten zijn weer meer Johans ding."

Mensen bij elkaar brengen
Bij huize Martens staat er iedere dag soep op het menu. "Ook eten we vaak Italiaans, dat vind ik lekker en Johan mag graag Grieks eten", zegt Angela. Waar Johan en Angela ook van genieten zijn de twee paëlla-dagen die ze jaarlijks organiseren, één voor Angela's collega's en één voor familie. Ook vinden ze het leuk om aan running dinners mee te doen. "Hoeven aan de Kook bijvoorbeeld is een mooi initiatief om mensen bij elkaar te brengen in een ongedwongen sfeer", vindt Angela, daarmee onbewust benoemend wat zij en Johan en al veertig jaar doen...

Recept van de coquilles met prei en sinaasappelboter:

Benodigdheden voor 2 personen:
sap van 1 sinaasappel, 0,4 dl kippenbouillon, 75 gram koude boter (in blokjes gesneden), 25 gram extra boter, olijfolie, 2 plakjes doorregen bacon (zeer fijn gesneden), 1 kleine prei (zeer fijn gesneden), 6 grote coquilles (St. Jacobsschelpen).
Bereiding:
Kook voor de saus het sap voor de helft in, voeg bouillon toe en klop beetje bij beetje de blokjes boter erdoor. Breng op smaak en houd warm. Bak de bacon in olijfolie goudbruin en krokant en laat ze uitlekken op keukenpapier. Veeg de pan schoon, smelt er een klontje boter in en bak de prei zacht. Haal uit de pan en houd warm! Verwarm olie in de pan. Doe er de coquilles in, samen met een klontje boter. Bak de coquilles 1-2 minuten per zijde. Leg op een bord 3 bergjes prei met daarop een coquille en saus rondom en spekjes eroverheen. Makkelijker kan niet. Eet smakelijk!

 

Johan ontfermt zich altijd graag over het vlees. FOTO EIGEN BEZIT


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief