Ivo den Ouden is verheugd met de nieuwe bushalte aan de Provincialeweg Noord. Foto: Johan Wagenmakers
Ivo den Ouden is verheugd met de nieuwe bushalte aan de Provincialeweg Noord. Foto: Johan Wagenmakers (Foto: Johan Wagenmakers)

De bus stopt op zaterdag weer in Stampersgat

  algemeen

STAMPERSGAT- Met het plaatsen van een nieuwe bushalte aan de Provincialeweg Noord is er een aansluiting gemaakt op buslijn 103 van Willemstad naar Roosendaal, waardoor inwoners van Stampersgat ook op deze dag weer gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Arriva bleek in de nieuwe dienstregeling over 2017 van buslijn 111 - van Bergen op Zoom naar Roosendaal en vice versa - een stop in Stampersgat op zaterdag te hebben geannuleerd. Daardoor reden er vanaf dat moment alleen nog maar doordeweeks bussen door het dorp en konden de bewoners in het gehele weekend geen gebruik meer maken van het openbaar vervoer. Reden voor Samenstichting Stampersgat om hiertegen in het verweer te komen.

Op de kop van het dorp

Al gauw was duidelijk dat het laten terugkeren van buslijn 111 geen haalbare kaart was en er gezocht moest worden naar alternatieven. "Het was ook nooit onze insteek om de bus weer door het dorp zelf te laten rijden, maar een aansluiting te krijgen op 'de kop van het dorp' op het einde van de Dennis Leestraat," zegt woordvoerder Ivo den Ouden namens de Samenstichting. "Arriva verwees ons door naar de gemeente en die heeft de handschoen goed opgepakt." In nauwe samenwerking met de gemeente zijn daarna alle mogelijkheden in kaart gebracht. Bij het zoeken naar de juiste locatie viel het de Samenstichting op dat ter hoogte van de Appelaarsedijk, in de gemeente Moerdijk, maar liefst twee bushaltes staan die beide halte Stampersgat heten. "Gezien de afstand tot het dorp vonden wij dat erg vreemd. Tot voor de eeuwwisseling was er ook een halte aan de oude Rijpersweg, maar na de afsluiting van deze weg is die verplaatst naar de Dennis Leestraat ter hoogte van het gemaal. Onze wens was om deze aansluiting terug te verplaatsen naar de doorlopende weg."

Halte Dennis Leestraat

Met het in gebruik nemen van de nieuwe bushalte op vrijdag 21 december is deze wens in vervulling gegaan. De bussen richting Roosendaal kunnen op de oude invoegstrook van de Provincialeweg Noord stoppen en staan dan van de doorgaande weg af. De bussen naar Willemstad toe moeten wel stoppen op de doorgaande weg, maar dit wordt duidelijk aangegeven. Bovendien is er voor de veiligheid van de reizigers een korte, rechte oversteek gecreëerd. Er is al een fietsenstalling aanwezig en binnenkort worden nog extra voorzieningen als een afvalbak en een bank geplaatst. De nieuwe halte blijft overigens wel Dennis Leestraat heten, de vorige bij het gemaal is inmiddels opgeheven. De twee haltes op Moerdijks grondgebied heten nu Fijnaart.

Winst

Winst van de nieuwe halte is dat Stampersgat niet alleen een aansluiting heeft op buslijn 111, maar ook op buslijn 103 de verbinding tussen Willemstad en Roosendaal. Bovendien rijden er doordeweeks 's avonds wat langer bussen, is er een half-uurs frequentie én is er weer openbaar vervoer op zaterdag. De 103 stopt alleen maar bij de nieuwe halte Dennis Leestraat, maar dus ook op zaterdag. De 111 rijdt, behalve in het weekend, door het dorp en stopt achtereenvolgens bij de Kreekweg, Noordzeedijk, Vlekkeplein, Kristalsingel en Dennis Leestraat. "De reacties vanuit het dorp zijn over het algemeen positief. Helaas moeten mensen die aan de andere kant van het dorp wonen op zaterdag nog wel de moeite nemen om naar de nieuwe halte te lopen of te fietsen, maar beter iets dan niets. Bereikbaarheid is een vorm van leefbaarheid. Dit is een uitstekend voorbeeld van iets wat aangedragen is door de gemeenschap en samen met de gemeente is gerealiseerd," laat Ivo tot slot weten. 

Meer informatie over de dienstregeling van Arriva is te vinden op: www.arriva.nl/noordbrabant/reisinformatie/dienstregeling 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief