Els en Henk zijn na 60 jaar huwelijk nog steeds erg gelukkig met elkaar.
Els en Henk zijn na 60 jaar huwelijk nog steeds erg gelukkig met elkaar. (Foto: Johan Wagenmakers)

Henk en Els delen 60 jaar lief en leed

  algemeen

HOEVEN - Vorige week dinsdag was het 60 jaar geleden dat Henk van Wanrooij(82) en Els Reuser(77) in het huwelijksbootje zijn gestapt. Ze kijken niet alleen terug op een periode van vallen en opstaan, maar zijn bovenal nog steeds erg gelukkig met elkaar.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

"Het was geen vliegje, maar een motje," zegt Els om meteen maar aan te geven dat het paar vanwege een zwangerschap op zo'n jonge leeftijd al trouwde. "Ik wist van niets, zelfs niet dat ik in verwachting was. De mevrouw waarbij ik diende liet mij een zogenaamde kikkerproef doen waaruit bleek dat het zo was." Omdat er - vanwege de schande in die tijd - bij haar thuis niet getrouwd mocht worden, zijn ze in het ouderlijk huis van Henk getrouwd en in gaan wonen.

Oversteek

Henk is geboren en getogen in Breda. Vooral in zijn jonge jaren heeft hij verschillende baantjes gehad en avonturen beleefd. "Toen ik 14 jaar was, lag mijn overall klaar. Het maakte niet uit wat je deed, als je maar geld thuisbracht. Ik ben begonnen bij de luciferfabriek in Breda en daarna apothekers-assistent geweest, totdat ik een advertentie zag voor een opleiding tot bakkersleerling in Terneuzen. Die enorme boten daar trokken mij meer en dus ben ik een paar jaar gaan varen. Later heb ik vanuit Rotterdam min of meer illegaal de oversteek naar Amerika gemaakt. De consult in Norfolk heeft mij als werkend passagier op 'een ouwe kolenbak' terug naar Nederland gestuurd," vertelt hij. In eigen land aangekomen wachtte eerst 18 maanden militaire dienstplicht.

Els is geboren in Eindhoven, maar later verhuisd naar Drimmelen. "Omdat mijn vader eendenkooiker was en in de Biesbosch een kooi toegewezen kreeg, woonden wij in een primitief huisje midden in dit natuurgebied. Ik zat eerst op kostschool in Geertruidenberg en ben later naar de huishoudschool in Zevenbergschen Hoek gegaan. Na mijn schooltijd ben ik in de bediening gegaan. Eerst bij een statige doktersfamilie en later bij een mevrouw waar ik altijd contact mee blijven houden ben. Graag zou ik het meisje waarmee ik samen diende nog eens terug zien. Ze was 'Naantje uit de Zeg', dat is alles wat ik van haar weet."

Fiets

Ontmoet hebben ze elkaar op het Van Coothplein in Breda. "Iemand wilde de fiets van haar afpakken, ik vloog erop af en zo raakten we aan de praat," kijkt Henk terug. Na zijn diensttijd kon Henk terecht bij de Etna en via een oom kluste hij bij als schilder. Uit het huwelijk zijn drie kinderen geboren. Na een zwaar auto-ongeluk, moest Henk noodgedwongen omscholen naar minder zwaar werk. Hij begon een aquariumzaak en ging later als voorzitter van de W-groep Breda aan de slag. Na jarenlang in Breda te hebben gewoond, wonen ze nu sinds een kleine tien jaar in het buitengebied van Hoeven, in een woning achter die van hun dochter. "Hier wonen we als God in Frankrijk, met veel ruimte om ons heen.We hebben een heel gelukkig leven gehad en zijn daarbij erg verwend door de kinderen." Henk vult aan: "Ik zou het zo weer over doen." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief