Wethouder Hans Wierikx (links) was in 2018 bij de uitreiking van de Cultuurprijs aan Joep Onnink, zoon van winnaar Ari Onnink. ARCHIEFFOTO PETER BRAAKMANN
Wethouder Hans Wierikx (links) was in 2018 bij de uitreiking van de Cultuurprijs aan Joep Onnink, zoon van winnaar Ari Onnink. ARCHIEFFOTO PETER BRAAKMANN (Foto: Gemeente Haklderberge/Peter Braakmann)

Nieuwe jurering voor Cultuurprijs na kritiek

  algemeen

OUDENBOSCH - De jurering voor de Cultuurprijs Halderberge wordt aangepast. Voortaan bepalen de deskundige jury én het publiek de winnaar. De juryprijs en de publieksprijs zijn in het leven geroepen, nadat het Arboretum kritiek heeft geuit. Vorig jaar had het Arboretum in Oudenbosch verreweg de meeste stemmen, maar kunstenaar Arie Onnink ging er met de prijs vandoor. Het Arboretum zette daar vraagtekens bij en stelde daar kritische vragen over. Inmiddels heeft de gemeente besloten dat er voortaan twee prijzen te vergeven zijn; de juryprijs en de publieksprijs.


In 2007 heeft de gemeente Halderberge de Cultuurprijs in het leven geroepen. De uitreiking vormt doorgaans de afsluiting van de Cultuurmaand waarmee de gemeente het culturele leven van Halderberge wil promoten, laagdrempeliger wil maken én wil aanmoedigen. Jaarlijks wordt er een winnaar voor de Jeugdcultuurprijs gekozen door de jury. Ook is er een aanmoedigingsprijs. Voor het bepalen van de algemene winnaar, een van de drie genomineerden, wordt het publiek ingeschakeld. Via de website van de gemeente Halderberge kan iedereen eenmalig een stem uitbrengen.

In het najaar van vorig jaar werden in totaal 1354 stemmen op die manier uitgebracht. Daarvan gingen er 973 stemmen naar het Arboretum in Oudenbosch. "Daarmee dacht stichting Arboretum als winnaar uit de bus te komen", legt wethouder Hans Wierikx uit. "Met die verwachting zijn de bestuursleden ook naar de uitreikingsavond van de prijs gekomen. Dan snap ik heel goed dat er dan sprake is van een flinke teleurstelling." De uitslag van de vakjury telt namelijk volgens het reglement voor 3/5 deel van de van het digitaal stemmen door het publiek voor 2/5 deel. Dit zorgde ervoor dat Arie Onnink, die minder stemmen van het publiek maar meer van de jury kreeg, toch winanar kon worden van de prijs. "We hebben het overeenkomstig het reglement de uitkomst van de jury 1 op 1 overgenomen en hebben hier geen invloed op gehad", legt het college uit.

Belangstelling

Het bestuur van Stichting Arboretum Oudenbosch bleek inderdaad verbaasd en teleurgesteld en schreef een kritische brief over de bepaling van de uitslag van de Cultuurprijzen, met name over het belang van digitaal stemmen en het niet bekend maken van de stemuitslag. Stichting Arboretum Oudenbosch benadrukte absoluut niet de einduitslag te willen betwisten, maar stelt in de brief wel dat er onduidelijkheid heerst over de stemverhouding tussen het publiek en de vakjury door de oproep van de gemeente Halderberge om de winnaar te bepalen door vooral veel te stemmen. Stichting Arboretum Oudenbosch deed in de brief dan ook de oproep om vooral aan het publieksstemmen meer recht te doen. Het college reageert: "Als gemeente hebben wij de afgelopen jaren ook gemerkt dat er steeds meer belangstelling is vanuit het publiek voor de Cultuurprijzen en dat er steeds meer gestemd wordt op de nominaties. Om die reden hebben we gemeend het reglement aan te passen."

Recht

Na een evaluatie met alle betrokkenen, heeft de gemeente besloten om vanaf dit jaar de Cultuurprijs op te splitsen in twee prijzen: de Cultuurprijs Vakjury Halderberge en de Cultuurprijs Publiek Halderberge. "Op deze manier hopen wij dat alle publieksstemmers zich meer recht gedaan voelen." De winnaar van beide prijzen krijgt 750 euro. De andere twee genomineerden krijgen 250 euro. "Overigens kan het zomaar zijn dat een genomineerde er zowel met de vakjuryprijs als met de publieksprijs vandoor gaat", besluit wethouder Wierikx. Zoals gebruikelijk wordt ook de komende jaren alleen de winnaar bekend gemaakt en niet de nummer 2 en 3. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief