Als Heleen de Jong een taart bakt, kan daar zomaar een dag in gaan zitten.
Als Heleen de Jong een taart bakt, kan daar zomaar een dag in gaan zitten. Els Rommers

Heleen bakt de prachtigste 3D taarten

Door: Els Rommers algemeen

OUD GASTEL – Natuurlijk mocht de winnares van dit jaar van Heel Gastel Bakt niet in deze rubriek ontbreken. Maar daar moest Heleen de Jong toch eerst over nadenken, want op de voorgrond treden doet ze niet graag. Gelukkig overwon ze haar schroom en deelt ze haar passie in deze Bode die toevallig verschijnt op de dag dat ze jarig is. Gefelicitaart Heleen!

DOOR ELS ROMMERS

Met een druk op de knop start ze het koffiezetapparaat. Snel bakt ze nog even wat tosti's en somt op wat ze die dag allemaal nog moet doen en dat terwijl ze net terug is van haar werk in de zorg. Ondanks de uitgebreide to-do list, neemt Heleen rustig de tijd om over haar uit de hand gelopen hobby te praten. Het is duidelijk: deze dame kan multitasken!

Tijdrovend
Desondanks heeft ze zich meerdere keren voorgenomen om te stoppen met bakken. "Hoewel het bakken op zich me ontspant en ik mijn creativiteit erin kwijt kan, kost het me ook veel tijd. Een dag is zo voorbij als ik een taart maak", zegt ze glimlachend. "Bovendien blijf ik het spannend vinden of de taart letterlijk en figuurlijk wel in de smaak valt", laat ze er op volgen. Niet dat ze enige aanleiding heeft om onzeker te zijn, want de hoge verwachtingen van familie en vrienden die haar vragen om een verjaardagstaart te maken, worden door Heleen steevast ingelost. En ook de taart die ze speciaal voor deze rubriek heeft gebakken, maakt diepe indruk, zowel qua vormgeving, als qua smaak.

Handmixer
Hoewel ze van mening is dat iedereen een mooie taart kan maken, kan enig talent haar toch echt niet ontzegd worden. Haar bakavontuur begon acht jaar geleden. "Mijn dochter werd vier jaar en wilde graag een barbietaart", blikt Heleen terug. "Dus leende ik een tulbandvorm van mijn moeder, zodat ik daarin de rok kon bakken. Van mijn oma mocht ik de handmixer gebruiken. Tot op de dag van vandaag werk ik daar nog mee. Maar wat mij betreft niet lang meer, want het is zo'n ouderwetse die na 10 minuten zo heet wordt dat je de gardes niet meer vast kunt pakken."

Autodidact
Een paar jaar later maakte Heleen een brandweertaart voor haar zoon, waarop een vriendin vroeg of ze voor háár zoon ook een taart wilde bakken. Dat was het startschot voor vele verzoeken. "Mijn beroep wil ik er niet van maken, hoor", haast ze zich te zeggen. "Want dan wordt het een verplichting en gaat de lol er snel vanaf." Cursussen heeft ze niet gevolgd. "Het liefst maak ik 3D kindertaarten volgens een bepaald thema en mét fondant. Precieze ontwerpen wil ik niet namaken. Als ik iets op You Tube zoek, geef ik er altijd mijn eigen draai aan. Maar vaak verzin ik het zelf."

Ezel of lama?
Ook bij de wedstrijd Heel Gastel Bakt, georganiseerd door Vrouwen van Nu, gooide Heleen afgelopen oktober hoge ogen. "De jury vond dat mijn cake een goede structuur en smaakbalans had en dat de taart goed gesneden was", vertelt Heleen alsof ze het zelf maar amper kan geloven. Ofschoon ze de lat hoog legt, zegt ze een stuk minder perfectionistisch te zijn als in het begin. "Kinderen zien een scheurtje in het fondant niet. En laatst heb ik een Fortnite taart gemaakt met daarop de Lama. Zelf vond ik het meer op een ezel lijken maar toen mijn zoon 'm zag, begon hij te juichen en riep: dat is de Lama! Kinderen kijken naar het geheel. Als zij bewonderend 'Aaahhh' roepen, is dat voor mij de grootste beloning."

 

Recept: 

Basis recept voor een Biscuittaart 

6 eieren 
190 gram suiker
110 gram bloem
75 gram maïzena
Snufje zout

Eieren en de suiker in de kom doen 
Deze minstens 8 a 9 minuten mixen 
Zeef de bloem en de maïzena
En voeg deze met het zout toe aan het mengsel
Dan alles door elkaar scheppen met een spatel.
Het beslag in een ingevette bakvorm doen
En afbakken in de oven 40 a 45 minuten op 180 graden

De taart is gevuld met boter crème en aardbeien jam en bekleed met fondant.
Boter crème (en biscuit kan ook) uit kant en klare mix van Soezie 

 

 

De lama op deze fortnite taart werd met veel enthousiasme ontvangen.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief