Sebastiaan vermaakt de kinderen en hun ouders tijdens de Naamdag. FOTO GINGER VAN DE BROEK
Sebastiaan vermaakt de kinderen en hun ouders tijdens de Naamdag. FOTO GINGER VAN DE BROEK Foto: Ginger van de Broek

Geslaagde Gildendag Sint Sebastiaan Oudenbosch

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Afgelopen zaterdag was de jaarlijkse viering van de naamdag van Sint Sebastiaan, de beschermheilige van het Oudenbossche schuttersgilde.

Hoewel er stukken zouden bestaan waaruit blijkt dat het gilde al in het begin van de 16e eeuw bestond, wordt als formeel oprichtingsjaar 1525 aangehouden. Het Gilde Sint Sebastiaan uit Oudenbosch is een van de weinige Gildes, dat zo lang onafgebroken heeft bestaan. Sinds mensenheugenis wordt op de zaterdag, dichtst bij 20 januari, de naamdag gevierd. Sint Sebastiaan stierf namelijk op 20 januari 288.

Het gilde heeft een constitutionele band met de plaatselijke overheid en de kerk. Dit houdt o.a. in dat de burgemeester van Oudenbosch (nu dus Halderberge) statutair Overdeken is en de pastoor Gildeheer. Zij behartigen de belangen van het gilde naar respectievelijk de wereldlijke en geestelijke overheid. Om de twee jaar met Pinksteren wordt de eed van trouw aan God, Koning en Vaderland hernieuwd.

De viering van de naamdag begon met een eucharistieviering in de catacomben van de basiliek, onder leiding van Gildeheer pastoor Prasing. Ruim twintig aanwezigen woonden deze besloten viering bij. Tijdens de mis werd stilgestaan bij de leden, die de afgelopen vijf jaar waren overleden. Diny Wagemakers schetste in het kort de geschiedenis van Sebastiaan en wat dit voor de gemeenschap betekent. Na de mis stond er een koffiemaaltijd gereed in Bosschenhoofd, waar ooit een tijdlang de schietbaan van het gilde was gevestigd. Hoofdman Adrie van Straaten opende de bijeenkomst en sprak een woord van welkom voor de aanwezigen, in het bijzonder de Overdeken, burgemeester Vonk en de Overdeken, pastoor Prasing. Ook verwelkomde hij de nieuwe aspirant-leden. Volgens traditie zullen zij in een volgende bijeenkomst worden gekozen, door stemming met bruine en witte bonen. Na de maaltijd werden door de luitenant (Kees Wagemakers), de keizer (Adrie van Straaten, tevens Hoofdman) en de rentmeester (Jan Oomen) de cijnzen opgehaald.

In de loop van de middag kwamen de (klein)kinderen van de gildeleden naar de ontmoetingsruimte. Zij kregen Sebastiaan (Toon Oomen) op bezoek. Er werden allerlei leuke spelletjes gedaan, waarbij ook de (groot)ouders werden betrokken. De avond werd afgesloten met een diner, speciaal voor de Gildeleden. Voor nadere informatie over het lidmaatschap van het gilde kan contact worden opgenomen met Toon Oomen, toonoomen@home.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief