Afbeelding
Foto: Privébezit

Hoevense Green Evelien gaat off-grid

Door: Vera de Geus algemeen

HOEVEN - Evelien Matthijssen, voormalig inwoonster van Hoeven, is met haar vriend en drie kinderen off-grid gegaan. Dit betekent dat het gezin niet meer aangesloten is op het elektriciteitsnet. Met zonnepanelen, een windmolen en batterijen voorzien ze in hun eigen elektriciteitsbehoefte. "We zijn onafhankelijk, autonoom, zelfvoorzienend, vrij", aldus Evelien die inmiddels in de Belgische Ardennen woont.

Evelien, haar vriend en hun drie kinderen leven al jaren milieubewust én grotendeels zelfvoorzienend. Ze heeft geen koelkast of diepvries, maakt zelf haar tandpasta, gebruikt geen reguliere zeep en shampoo, en doucht niet, maar wast zich aan de gootsteen en kan extreem goed afval sorteren. Ze ziet het als een geestelijke uitdaging om zo min mogelijk afval te produceren én rekening te houden met het milieu. Het gezin gooit bijna niets weg. Zo paste het afval dat ze in heel 2016 in een wekpot van vijf liter.

Geld
Green Evelien, zoals ze zichzelf noemt, heeft ruim vijf jaar geleden al gekozen voor een volledige eco-lifestyle. "We houden er op alle vlakken rekening mee", zei ze eerder al in een interview in de Halderbergse Bode. "Zowel wat betreft elektriciteit, water, verwarming, voeding, vervoer, kleding, verzorging, schoonmaken en dus ook afval. Energie besparen op alle mogelijk vlakken, geeft me energie en bespaart ook nog eens een hoop geld."

Los van het net
In 2014 verbruikte het gezin van Evelien elf procent van de elektra dat een gemiddeld gezin verbruikt. Voor water was dat zelfs drie procent. Ze bracht het verbruik de afgelopen jaren terug naar 325 kWh per jaar, wat neerkomt op zes procent ten opzichte van een gemiddeld huishouden van vijf mensen. De voormalig inwoonster van Hoeven is nu nog een stap verder gegaan. "Toen we dit minimum bereikten, gingen we onze droom realiseren: los van het net! We zijn sinds kort niet meer aangesloten op het elektriciteitsnet. Met zonnepanelen, een windmolen en batterijen voorzien we voortaan in onze eigen elektriciteitsbehoefte. We zijn dus off-grid en helemaal onafhankelijk, autonoom, zelfvoorzienend, vrij!", aldus een enthousiaste Evelien.

Lifestyle
GreenEvelien legde de hele installatie zelf aan. "Ik vind het heerlijk om te nerden en vind elektriciteit en techniek super interessant. Op de middelbare school had ik een tien voor natuurkunde en techniek. Mijn broer zit ook in de electro-techniek en ik heb echt wel wat technische aanleg, maar dit vond ik wel een geestelijke uitdaging", vertelt Evelien in haar blog op greenevelien.com. "Vorige winter lukt het ons niet om met onze installatie off-grid te blijven. Ik vind het niet erg om een paar dagen zonder stroom te zitten, maar na een week was ik het wel beu en hebben ons toen weer tijdelijk aangesloten op het net. We hebben maatregelen getroffen om deze winter wel off-grid te blijven. Dat betekent dus met kaarsen ontbijten en 's avonds met een hoofdlamp op een boek lezen. We waren al heel energiebewust, maar zo wordt je dat nog meer! We gaan in de winter dus lekker vroeg naar bed. Door off-grid te zijn slapen we veel meer (zalig!)."

Inspiratie
Evelien inspireert graag anderen door middel van haar website, lezingen, info-dagen en eco-weekenden. Ook voor het opladen van haar laptop, als het er door grijs weer te weinig energie wordt opgewekt, heeft ze een oplossing. "Soms ga ik, als we in de winter weinig elektriciteit hebben, mijn laptop bij de buurvrouw opladen. Zij is in de zeventig en erg eenzaam. In ruil voor haar stroom ga ik dan een half uur een praatje met haar maken. Ze is dan zielsgelukkig." Evelien is trots op haar lifestyle. "Hoe groener ik leef, hoe rijker in me voel!"

Zie ook www.GreenEvelien.com



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief