Prins Peer II, hier vergezeld door Pliessie Kobus (Remko Verstraten), kijkt uit naar de komende leutdagen.
Prins Peer II, hier vergezeld door Pliessie Kobus (Remko Verstraten), kijkt uit naar de komende leutdagen. (Foto: Johan Wagenmakers)

Al 66 jaar leut in Meekrapdurp

  algemeen

MEEKRAPDURP - Om voor het aankomende carnaval de stemming te peilen, maakt de Bode een rondje door de vijf kernen van Halderberge. De prinsen laten zich hierbij uit over het leutfeest in hun dorp. In dit eerste deel is er aandacht voor Meekrapdurp (Stampersgat).


Peter Picavet is als Prins Peer II voor het vijfde jaar de leutvorst van het Meekrapdurp. Als 12-jarige jongen is hij op het dorp komen wonen en heeft bewust de 'gouden jaren' van het carnaval nog meegemaakt. "Duizenden mensen kwamen 's zondags naar Stampersgat om de optocht te bekijken, de auto's stonden tot ver op de dijk geparkeerd en de café's puilden uit," kijkt hij met weemoed terug. Die tijd is voorgoed voorbij. Nu is er een geheel andere manier van carnaval vieren en zijn ze bij de Meekrap vooral tevreden dat er rondom en met de carnavalsdagen nog steeds volop vertier op het dorp is.

66 jaar

Het 66-jarig bestaan is afgelopen zomer al gevierd. "Dat was een geweldig en druk bezocht feest inclusief optocht, waar we veel positieve reacties op hebben gehad.Vele vrijwilligers hebben de Meekrap daarbij organisatorisch geholpen om dit tot een succes te maken." Een mooie herinnering heeft Peter daarbij ook aan het laatste bezoek, samen met oud-prins Jeroen Heijnen, aan oud-prins Jos Tax op zijn ziekbed. "Daar hebben we elkaar nog gesproken en foto's gemaakt om Jos nog een beetje te betrekken bij de festiviteiten. Twee weken nadien is hij overleden."De traditionele verbroedering tussen de vijf kernen is inmiddels achter de rug. "Ook dat was weer supergoed en gezellig. Alle vijf de prinsen met gevolg waren daarbij weer present. Het gebruikelijke ludieke spel werd, na een eerlijke beoordeling, uiteindelijk door de Meekrap gewonnen."

Super Sunday

Het motto in Meekrapdurp is waor 's de tijd? Voor het derde jaar op rij wordt er direct na de optocht een carnavalfestival gehouden. "Een paar jaar geleden kregen we het idee om mensen na de optocht wat langer op Stampersgat te houden en iets te organiseren voor iedereen. Daar is dit uit voortgekomen," legt Peter uit. In samenwerking met 't Pleintje en Unieke Werken is er door de Meekrap een gevarieerd programma in elkaar gezet. Er is een foodcorner en een buitentap. Optredens zijn er van diverse kapellen, dj's Pieter V. en Mathijs Pluijgers en zanger Jeroen van Zelst. Bij slecht weer wordt er uitgeweken naar de zaal van Unieke Werken. "Super Sunday in 't Meekrapdurp," lacht Peter met een knipoog naar Hoeven.

Jeugdprotocol

Zorgen maakt Peter zich wel over de beschikbare bouwlocaties. "Samen met Ut Botte Zooike is de Meekrap de enige die nog zelf bouwt. Gelukkig huren een aantal verenigingen nog wel een wagen, zodat er toch nog een redelijke optocht door de straten trekt." De wagen van de Meekrap zelf rijdt tevens op zaterdag in Bosschenhoofd, maandag in Dinteloord en dinsdag in Hoeven mee. "Voor de Meekrap zelf is het een erg druk programma, temeer daar onze groep ook kleiner is geworden. We hebben nu nog een Raad van Negen. Wat aanwas in de vorm van 'stille leden' zou zeker wenselijk zijn. Daar tegenover staat dat er voor het tweede jaar een volledig jeugdprotocol zal zijn."

Drukke weken

Aan het carnavalsprogramma te zien worden het inderdaad drukke weken voor 'de mannen van de Meekrap'. Zomaar een greep hieruit: tonpraatmiddag, bezorgen krant en collecte, plaatsen van heks Rubia, feestavond d'Weeldweilers, jeugdmiddag en moederkusbal. "Op donderdagavond hebben we onze traditionele laatste 'bouwavond', waarbij we de puntjes op de i zetten. Naast Super Sunday, de sleuteloverhandiging, de koffietafel, kindermiddag, heksverbranding en vuurwerkshow hebben we nog een nieuw bal, namelijk een blind-koppel-darttoernooi, op de kalender staan," besluit Peter. Op aswoensdag kan er dan weer opgeruimd worden. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief