Prins Ad, Nar Rico en nieuwe voorzitter Stefan Koeken zijn er klaar voor!
Prins Ad, Nar Rico en nieuwe voorzitter Stefan Koeken zijn er klaar voor! (Foto: Johan Wagenmakers)

Ut lôôpt op rollekus in 't Vastelaovedzottelaand

  algemeen

VASTELAOVEDZOTTELAAND - Om voor het aankomende carnaval de stemming te peilen, maakt de Bode een rondje door de vijf kernen van Halderberge. De prinsen laten zich hierbij uit over het leutfeest in hun dorp. Deel 2: Prins Ad van 't Vastelaovedzottelaand, oftewel Oud Gastel.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Ad van Elteren gaat voor het vierde jaar als Prins Ad de leut in Oud Gastel vooraf. Bij het aanvaarden van het prinselijk ambt kon niemand nog bevroeden dat, met het overlijden van zijn vrouw Nancy, het leven voor hem en zijn dochter zo'n dramatische wending zou krijgen. "Mijn eerste jaar was een leerjaar, mijn tweede erg emotioneel, mijn derde zeer beladen, vooral denkend aan wat was, en nu staat het vierde jaar voor de deur. Ondanks alles wat ik heb meegemaakt blijf ik zeggen: het is heel leuk als prins, ik doe het graag en raad het iedereen aan. Mocht je ooit gevraagd worden: direct doen." Volgens Ad staat het carnavalsfeest in zijn dorp er goed voor. "We hebben een druk programma, waarbij we voor vrijwel alle leeftijden wel wat hebben. Gastel is een sociaal, levendige gemeenschap die erg betrokken is bij carnaval, wat op veel plekken door bouwers en sjouwers geregeld wordt. Heel veel mensen dragen een steentje bij. Hoogtepunt is de optocht, waar de laatste jaren een gestage groei in het aantal deelnemers is. Steeds meer jeugd doet mee en stroomt door naar de grote bouwclubs. Bouwclubs, loopgroepen, paren en enkelingen zijn vele avonden bezig met het verzinnen en uitvoeren van schitterende creaties, wat resulteert in een fantastische optocht op zaterdag."

Nols Plets

Het Gastels carnaval is opgericht om met name de kinderen een plezierige tijd te laten beleven. Bijna 60 jaar later is dat nog steeds in het programma terug te zien. Heel veel activiteiten zijn er voor de jongste carnavalsvierders zoals kindermiddagen, scholenbezoek, kinderspektakel, scholenoptocht en limonadebal. "Wij stimuleren daarmee de jeugd om van carnaval een fantastische tijd te maken. Zo staat er voor het vierde jaar een feesttent op de Markt. Hoewel er hier en daar wel wat verbeterpunten zijn, is dit een groot succes gebleken. Het is voor de jeugd mogelijk gemaakt om het feest in eigen dorp te vieren." Ook dit jaar is er weer een aantrekkelijk programma in de tent op Nols Plets, zoals de Markt dan heet, met naast de prijsuitreiking van de optocht op zaterdag, WC-Experience op vrijdag, Dave Roelvink op zondag en een Hollandse Avond met onder meer Django Wagner op maandag. Dinsdagochtend wordt alles weer afgebroken om de Markt vrij te maken voor de afsluiting met de verbranding van mascotte Nol Sjalot.

Carnavalscultuur

"Niet alleen voor de kinderen maar ook voor de ouderen zijn er activiteiten zoals de bingomiddag, snertmaaltijd en bals bij het Pluspunt en Blankershof. Ik ben niet alleen erg blij met de activiteiten, maar waardeer het ook erg dat er zoveel bandjes zijn. Die zijn voor het behoud van de carnavalscultuur onontbeerlijk." Zaterdag 9 februari komen de Vastelaovedzotten langs om de krant te bezorgen, de leut-cd te verkopen en te collecteren. Tevens zal er een leutkraam op de Markt staan. In de weken daarna is een en ander nog te verkrijgen, zolang de voorraad strekt, bij de Martwienkel. "Als prins is het een eer en een voorrecht om in 't Vastelaovedzottelaand voorop te gaan in de leut."  
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief