Ze is pas negentien jaar, maar Demi Vandervorst uit Stampersgat staat op het punt om af te studeren aan de dansacademie.
Ze is pas negentien jaar, maar Demi Vandervorst uit Stampersgat staat op het punt om af te studeren aan de dansacademie.

Demi Vandervorst stevent af op glansrijke danscarrière

Door: Vera de Geus algemeen

STAMPERSGAT - Ze is pas negentien jaar, maar Demi Vandervorst uit Stampersgat staat op het punt om af te studeren aan de dansacademie. Vastberaden als ze is, liet ze op haar vijftiende de vierde klas van de havo achter zich om haar droom en hart te volgen en auditie te doen voor het Albeda Dans College. Ze werd meer dan een succesnummer, want nog even en ze heeft -zo goed als zeker- haar diploma op zak. Maar eerst zet ze op 25 maart nog even samen met haar klas een daverende afstudeershow weg in theater De Kring.

Muziek en dans lopen als een rode draad door het jonge leven van Demi. Ze werd in 1999 geboren in Stampersgat en zelfs toen ze nog heel klein was, reageerde ze intens op muziek. "Ik was altijd al heel beweeglijk. Het was dan ook logisch dat ik op mijn vierde op kleuterdansen ging. Dat stelde niet veel voor hoor. Lekker rondhuppelen in een roze balletpakje met tutu. Superschattig", vertelt ze lachend. Een paar jaar later, toen Demi zes was, waagde ze zich aan Streetdance. Al snel werd ze gevraagd voor het demo-team. "Dat was supertof! Ik was echt altijd bezig met dansen. Uit mijn kamer klonk altijd harde muziek. Voor de grote spiegel oefende ik de dansjes die ik zelf had verzonnen op één van de vele Hitzone-hits. Ik kende ze allemaal."

Auditie

Waar veel jonge meiden op veertienjarige leeftijd zelf danslessen krijgen, stond Demi zelf voor een klas. "Ik gaf Zumba- en HipHoplessen aan kinderen en volwassenen", zegt Demi die nog steeds met veel plezier dansles geeft. In de tussentijd zat ze op de havo. "Het was het plan om gewoon mijn diploma te halen, maar het liep anders. In de vierde klas zat ik in een niet zo fijne periode. Ik ging meer dansen, als uitlaatklep. Ik besloot auditie te doen voor het Albeda Dans College. Er waren heel veel auditanten, maar i k mocht met mijn vijftien jaar starten met de opleiding!", blikt ze terug.

Armin van Buuren

Demi is nu 19 jaar en bijna afgestudeerd als allround danseres. Ze hoopt dan op nog meer dansklussen. "Mijn droom is om er mijn geld mee te verdienen. Dat is wel waar je het voor doet. En ja, een andere droom is dansen in een show van Beyoncé", lacht ze. Demi was al onderdeel van de show van de wereldbekende dj Armin van Buuren. Dat ze veel voor het dansen moet laten, heeft ze ervoor over. "Ik werk vooral 's avonds en in de weekenden. Dat betekent dat ik meestal niet naar iets als een verjaardag kan."

Familiemens

Wat Demi wel moeilijk vindt, is het feit dat ze niet zoveel tijd meer heeft voor haar familie. "Ik ben écht een familiemens", bekent ze. "Ik ga dan ook zo vaak mogelijk naar Stampersgat", zegt ze. "Ik wil voorkomen dat ik mijn ouders en mijn broertje van 18 bijna niet meer zie. Als het even kan, kom ik doordeweeks een avond naar huis. En op zondag probeer ik echt bij mijn familie te zijn. Dat vind ik belangrijk."

Eind

De eindstreep van haar opleiding is in zicht. Samen met haar klas moet ze een daverende show weg gaan zetten waar zij en haar klasgenoten van begin tot eind de regie over hebben. Traditiegetrouw wordt de eindshow gegeven in theater Zuidplein, maar Demi en haar klas wilden opvallen, een statement maken en kozen een minder makkelijke weg. Voor de Stampersgatse wordt de eindvoorstelling zowat een thuiswedstrijd, want ze hebben het voor elkaar gekregen om De Kring in Roosendaal, met maar liefst negenhonderd zitplaatsen, te boeken. De show heet RAW (Roads Are Mysterious) en staat bol van allerlei dansstijlen. "Van ballet tot HipHop en zelfs een modeshow. Het wordt echt een hele toffe show", belooft ze. [l]

RAW gaat over 23 jonge dansers die vertellen over de weg waar ze op zitten, springen, fietsen, dansen, wandelen. Ze komen voor keuzes te staan en gaandeweg vormt dit ieder tot een uniek individu. De dansers experimenteren met verschillende thema's. Een gat in de weg, een wegversperring, een boom op de weg of een gevaarlijke kruising. Raw wordt maandagavond 25 maart om 20.00 uur uitgevoerd in De Kring. Tickets via dekringroosendaal.nl

Samen met haar klas gaat Demi een daverende show wegzetten.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief