Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

De kermis gaat draaien in het Peejenland

Door: Johan Wagenmakers algemeen

PEEJENLAND - Om voor het aankomend carnaval de stemming te peilen, maakt de Bode een rondje door de vijf kernen van Halderberge. De prinsen laten zich hierbij uit over het leutfeest in hun dorp. In dit vijfde en laatste deel aandacht voor de dit jaar afscheidnemende prins Baarg van Peejenland.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Tim van den Berg (34), volgens eigen zeggen woonachtig in Hoeven-Zuid Oost ook wel bekend als Etten-Leur, is alweer bezig aan zijn zesde en tevens laatste jaar als voorganger van de leut in Hoeven. "Mijn insteek was eigenlijk om het vijf jaar te doen, maar omdat vorig jaar meerdere leden van het protocol stopten, heb ik er toch nog maar een jaartje aan vastgeplakt, Met plezier," laat hij weten. Nieuw in het protocol van Peejenland zijn Jan-Willem Breugelmans als Nar Sjanneke en Ewald Konings als Grootste Boer Waldie. "Dit jaar stoppen Pliessie Twan en ik, waardoor er volgend jaar ten opzichte van vorig jaar een geheel nieuw protocol staat", zo legt hij desgevraagd uit.

"Binnen de Raad van Elf, die momenteel uit 8 personen bestaat, zijn er wel wat vacatures wat mij betreft, maar helpende handen om de vele activiteiten in goede banen te leiden, zijn zeker zo belangrijk." Zelf houdt Tim zich naast het prinsschap onder meer nog bezig met de PR, het embleem en de muziek. "Op carnavalszaterdag krijg ik mijn laatste prinses aan mijn zijde. Deze prinses mag de prins altijd zelf uitzoeken. Ik benader deze op goed geluk en ben best zenuwachtig om ze te vragen. Ze is uiteraard al bekend maar het blijft tot zaterdag topgeheim. Omdat het best wel leeft en veel mensen er naar raden heb ik de 'ikwiessutwel'-prinsessenprijsvraag uitgeschreven," lacht Tim.

Muzikaliteit

Al met al staat het carnavalsfeest er in Hoeven volgens Tim goed op. "Links valt er iets af en rechts komt er iets bij. Mooi vind ik bijvoorbeeld dat de aftrap van Radio Peejenland voor zo'n 20 man in de foyer van het Kompas, in enkele jaren tijd is uitgegroeid tot een kwisavond met honderden bezoekers." Trots is hij verder op de muzikaliteit van het dorp. "Elk jaar staan er niet alleen tussen de 10-15 nummers op de leutceedee, met dit jaar het carnavalslied van Tofkapelleke, maar komen ook Mosterd na de Maaltijd, Sjef Soldaat en Adje Ambiance met eigen nummers." Het Peejenlandse motto is dit jaar 'ne bonte kerremis'. Evenals vorig jaar wordt het motto nu anders gekozen. "Iedereen kan op een of andere manier een motto indienen. De Raad selecteert dan de beste elf. Deze komen via onze website in stemming. Tot maandagavond kan er nog gestemd worden. Komende dinsdagavond om 11 over 11 presenteren wij dan door middel van een filmpje het nieuwe motto voor het komende jaar," legt Tim uit. Tevens verwacht hij weer een prachtige optocht op Super Tuesday. "Uiteraard ben ik zeker trots op de A- en B-wagens, maar wel zou ik graag wat meer loopgroepen, individuele deelnemers en jeugd in de grote optocht zien."

Cardioloog

"Elk jaar is weer de vraag in hoeverre de jeugd bereikbaar is. Wij doen erg ons best om ze erbij te betrekken, maar het gaat met golfbewegingen: dan wat drukker en dan weer wat minder. Het peuterbal wordt wel elk jaar drukker. Graag zou ik ook het jeugdprotocol op de prinsenwagen zien." De doelgroep net onder de 18 jaar blijft ook in Hoeven een lastig verhaal. "Nu hebben we een schuimparty tijdens het Sjansbal, eens kijken hoe dat uitpakt. Als je het tienerbal bezoekt heb je geen cardioloog nodig om je hart op gang te houden. Hoe ze dan met zijn allen door de zaal denderen," lacht hij. De route van de kinderoptocht aanstaande vrijdag is ten opzichte van voorgaande jaren gewijzigd. Meer informatie hierover en over Doevese leutdagen staat op peejenland.nl 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief