de oude Infirmerie / St. Josephbouw. FOTO J.J. VAN MELLE
de oude Infirmerie / St. Josephbouw. FOTO J.J. VAN MELLE Foto: J.J. van Melle

St. Josephbouw was eens de Infirmerie van Saint Louis

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Aan de achterzijde van de Kapel van Saint Louis staat de St. Josephbouw. Deze is met een brug verbonden met de Kapel. De St. Josephbouw is de vroegere infirmerie van het Instituut, oftewel de ziekenboeg. De Infirmerie is traditioneel vernoemd naar St. Joseph.

De eerste infirmerie dateert van 1866 en stond op vrijwel dezelfde plaats. De St. Josephbouw had verschillende ziekenkamers en een ook een ziekenzaaltje en kleine kapel. Het diende als verzorgingstehuis voor oudere en zieke Broeders. Maar ook internaatsleerlingen die ziek waren werden hier verzorgd. In 1937 vervangen de Broeders de oude infirmerie en luchtbrug door nieuwbouw. Het ontwerp is van de Roosendaalse architect Sturm. Het nieuwe gebouw kent invloeden van de Delftse School met sobere bakstenen gevels. en een grote beeltenis van de heilige Joseph naast de ingang. De nieuwe Infirmerie krijgt grote ramen en een zonneterras op het zuiden om een spoedige genezing te bevorderen. Met het ouder worden van de Broeders verschuift het accent van ziekenboeg naar verzorgingshuis. In 2011 verhuizen de laatste broeders naar het Centrum voor Wonen en zorg “De Zellebergen” in Oudenbosch. Even dreigt St. Joseph te worden gesloopt, maar dat kan worden voorkomen. Het gebouw wordt een woonomgeving voor mensen met geheugenproblemen. Daarmee keert eigenlijk de oude bestemming van Infirmerie terug.

De Kapel van Saint Louis is op zondag 3 maart gesloten in verband met de carnavalsoptocht die dan door Oudenbosch trekt. In de carnavalsvakantie is de kapel op woensdag 6 en zondag 10 maart gewoon open tussen 13.30 en 16.30 uur. De toegang is gratis. Wilt u meer weten? Boek dan een rondleiding. Kijk voor meer informatie op www.gidsenvansaintlouis.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief