Foto: Google Maps

Verontreinigde grond aangetroffen op grond voor project De Reuzelaar

HOEVEN - De start van de bouw van woningen van het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) project De Reuzelaar aan de Bovendonksestraat in Hoeven is vertraagd. Dat komt omdat bij bodemonderzoek voor de omgevingsvergunning een verontreiniging is aangetroffen.


De vervuiling bestaat uit bestrijdingsmiddelen. Er volgt nu eerst een aanvullend bodemonderzoek waarna de vervuiling wordt gesaneerd.

Voordat de school werd gebouwd, was het perceel een boomgaard. Voor het bodemonderzoek is daarom extra gekeken naar bestrijdingsmiddelen. In de bodem is een verhoogde concentratie DDT aangetroffen, een bestrijdingsmiddel tegen insecten waaronder muggen en luizen. Het is in de jaren ‘40 tot en met ‘70 van de vorige eeuw veel in de landbouw en boomteelt gebruikt. Het middel is moeilijk afbreekbaar en daarom kan het na vele jaren nog steeds in de bodem aangetroffen worden. Sinds 1973 is de toepassing in Nederland verboden.

Het aanvullend bodemonderzoek wordt deze maand uitgevoerd. Dan zal ook de de omvang van de verontreiniging duidelijk worden. De vervuiling bevindt zich ter hoogte van de voormalige speelplaats in de bovenste 50 centimeter van de bodem. Na de resultaten van het aanvullend onderzoek, wordt de grond door de gemeente gesaneerd en daarna is het terrein geschikt voor de nieuwbouw. Verwacht wordt dat het hele proces maximaal zes maanden in beslag neemt, maar dat hangt af van de exacte omvang.

De aanwezigheid van DDT in de grond levert nu geen gezondheidsrisico’s op omdat het terrein is afgeschermd. Nader onderzoek moet uitwijzen of dit in het verleden wel een risico heeft opgeleverd. Uit een eerste beoordeling blijkt dat er geen aanwijzingen zijn (geweest) voor gezondheidsrisico’s. Betrokkenen en direct omwonenden zijn door de gemeente op de hoogte gebracht van de situatie.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief