De Vlindervallei in Hoeven is een van de nieuwe natuurlijke speeltuinen. ARCHIEFFOTO
De Vlindervallei in Hoeven is een van de nieuwe natuurlijke speeltuinen. ARCHIEFFOTO (Foto: )

Speelbos Oud Gastel klaar, nu is Hoeven aan de beurt

  algemeen

HALDERBERGE - Spelen in Halderberge wordt op een hoger plan getild. Het speelbos in Oud Gastel nadert zijn voltooiing en ook het speelbos in een deel van het Pagnevaartbos in Hoeven laat niet lang zich op zich wachten. Ook diverse andere speellocaties binnen de gemeente worden na een intensieve inventarisatie flink aangepakt. De gemeente stelt ruim 80.000 euro beschikbaar voor het uitvoeren van de plannen.


De plannen voor twee speelbossen in Halderberge met onder andere een insectenhotel, crossheuveltjes, waterelementen en een open speelzone liggen er al wat langer. Natuurlijk spelen heeft voor de gemeente de voorkeur en om die reden wordt ingezet op een speelbos in Hoeven en eentje in Oud Gastel. Ook op nieuw in te richten of te renoveren speellocaties wordt ingezet op de natuur, zoals dat ook in speeltuin de Vlindervallei in Hoeven het geval is. De gemeenteraad heeft enkele jaren geleden namelijk al een motie voor de realisatie van een speelbos aangenomen. Dorpsbos in Oud Gastel en het Pagnevaartbos op de grens van Hoeven en Bosschenhoofd bleken daarvoor geschikt.

Verrassingen

De gemeente is gestart met het Dorpsbos in Oud Gastel. Samen met Stichting Groen Ontmoet en Scouting Andriessen is in juli 2017 een spelletjesochtend in het Dorpsbos georganiseerd. Kinderen hebben tekeningen gemaakt van hetgeen zij graag in een speelbos willen zien. Ook hebben zij een naam verzonnen voor de speelplek; t Gastels speelbos, het bos vol verrassingen. Inmiddels is het Dorpsbos Oud Gastel bijna klaar, mede dankzij sponsoring van 15.000 euro. Volgens de wethouder duurt het zelfs niet lang meer voordat de feestelijke opening kan plaatsvinden.

Pagnevaart

Daarna wordt meteen doorgepakt in Hoeven waar in een gedeelte van het Pagnevaartbos ook een speelbos aangelegd wordt. Dit voorjaar nog wordt hier een werkgroep voor opgestart.
opgestart voor het realiseren van een speelzone in het Pagnevaartbos. "Inmiddels hebben zich al een aantal belangstellenden aangemeld", zo weet de gemeente. Volgens de wethouder zal er ook uitgebreid gebruik gemaakt worden van de ervaringen in Oud Gastel.

Skatebaan

Ook andere speellocaties krijgen een metamorfose. "We willen gevarieerde speelplekken aanbieden", aldus de gemeente die de speelplekken wil realiseren met behulp van burgerparticipatie, zoals dat ook met de speelbossen en diverse nieuwe speeltuinen is gebeurd. Na een handtekeningenactie vanuit de bewoners van de Steenarend/Steenuil in Bosschenhoofd om daar gezien het aantal jonge kinderen een speellocatie te krijgen, neemt de gemeente contact op met de ontwikkelaar, die nog eigenaar van de grond is. De skatebaan ana de Bovendonksestraat in Hoeven wordt na overleg met werkgroep met mensen uit de Samenstichting Hoeven, drie jongeren en een vrijwilliger van Surplus Jongerenwerk gerenoveerd, de speeltuinen aan de Akkerlingen en Const. Huijgensplein worden op verzoek van de buurt wellicht samengevoegd.

Klimaat

In de Br. Christofoorlaan in Oudenbosch slaan de gemeente en de Borgesiusstichting (die een subsidie van de Rabobank heeft gekregen) de handen ineen. Er komen extra speeltoestellen. Voor het basketbalplein loopt een project om de renovatie van dit terrein te koppelen aan een klimaatadaptieve maatregel. Er wordt hier 'design thinking' getest, een project van de Provincie Noord Brabant voor het betrekken van bewoners bij klimaatadaptatie. Dat gaat komend jaar plaatsvinden. Voor de Roosendaalsebaan in Oud Gastel is een eerste gesprek geweest voor het realiseren van een kleine speellocatie bij de Kruislandseweg. "Hier wonen veel kinderen en er is geen speellocatie", zo zegt de gemeente. In Oud Gastel Noord komt een speellocatie, een sportveldje en natuurlijke speelaanleidingen in de wadi's. Bewoners kunnen binnenkort stemmen op een van de drie ontwerpen. In de tweede helft van het jaar wordt gekeken naar de speeltuin aan de Bieslook die aan renovatie toe is. Dat geldt ook voor de Stellekreek en omgeving Havenstraat in Stampersgat.  
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Vacatures

Afwashulp

Sint Willebrord

Bezorger

Budel

Bezorgers

Wernhout

Meerdere vacatures

De Lier

Beveiligingsmonteur

Bergen op zoom

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief