Sinds een jaar ligt het desbetreffende terrein er verloren bij. FOTO VERA DE GEUS
Sinds een jaar ligt het desbetreffende terrein er verloren bij. FOTO VERA DE GEUS

Bewoners niet blij met vertraging plan Reuzelaar

Door: Johan Wagenmakers algemeen

HOEVEN - De grond onder voormalig basisschool De Reuzelaar blijkt verontreinigd. Daarom moet er nader onderzoek gedaan worden én grond worden afgegraven voordat de 26 woningen gebouwd worden. De schop zou in april/mei de grond in gaan, maar dat wordt nu ongeveer een half jaar later. Dit tot grote verontwaardiging van de toekomstige bewoners én politieke partijen. Zij vragen zich af of het terrein, dat al lange tijd braak ligt, niet eerder onderzocht had kunnen worden. Ook vrezen zij dat de planning aannemer niet meer aansluit. "Aannemers zitten ramvol. Wie zegt dat ze een half jaar later nog tijd hebben voor onze nieuwe huizen", vraagt toekomstig bewoner Tom van den Hout zich af.

De start van de bouw van woningen van het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) project De Reuzelaar aan de Bovendonksestraat in Hoeven is vertraagd. Dat komt omdat bij bodemonderzoek voor de omgevingsvergunning een verontreiniging is aangetroffen. De vervuiling bestaat uit bestrijdingsmiddelen. Er volgt nu eerst een aanvullend bodemonderzoek waarna de vervuiling wordt gesaneerd. "De vervuiling bevindt zich ter hoogte van de voormalige speelplaats in de bovenste 50 centimeter van de bodem. Na de resultaten van het aanvullend onderzoek, wordt de grond door de gemeente gesaneerd. Verwacht wordt dat het hele proces maximaal zes maanden in beslag neemt, maar dat hangt af van de exacte omvang", zo liet de gemeente Halderberge weten.

Treuzelaar

Tom van den Hout is één van hen. "Wat een ellende", begint hij. "In het begin hadden we de hoop dat komend jaar de kerstboom in ons nieuwe huis zou staan, maar dat idee hebben we al laten varen", zegt Van den Hout die de tegenslag probeert weg te lachen. "We balen allemaal verschrikkelijk." Van den Hout geeft aan dat de situatie vooral vervelend is voor de toekomstige bewoners wiens huis vanaf een bepaalde datum wordt verkocht en voor de gezinnen die nu extra lang met extra woonkosten kampen. "Los daarvan vraag ik me oprecht af of dit nu echt niet eerder aan het licht had kunnen komen. Bij een eerdere meting is niets gevonden. De school is nu al bijna een jaar weg en vlak voor het passeren bij de notaris is er stront aan de knikker. Als de gemeente eerder het boekje van de Heemkundekring erbij had gepakt, had ze geweten dat er een boomkweker heeft gezeten", schertst de Hoevenaar. "We zijn nu al 2,5 jaar onderweg met het project dat we onderhand maar Treuzelaar in plaats van Reuzelaar noemen."

Aannemer

Van den Hout vraagt zich verder, net als de overige bewoners, af of een half jaar vertraging wel nodig is. "Vijftig centimeter grond afgraven van slechts een gedeelte van het hele terrein. Dat hoeft in mijn ogen geen half jaar te duren. Hopelijk starten ze alvast maar met een deel van de huizen die aan de andere kant liggen!", zegt Van den Hout. Volgens hem of het ook nog maar de vraag of de desbetreffende aannemer, die project Reuzelaar vanaf dit voorjaar op zijn planning had, over een half jaar wel tijd heeft. "Aannemers zitten ramvol. Wie zegt dat ze een half jaar later nog tijd hebben voor onze nieuwe huizen?", vraagt hij zich af.

Overspannen

Ook het CDA maakt zich zorgen over de ontwikkelingen en reageert onaangenaam verrast. "Waarom is dit terrein niet veel eerder onderzocht op vervuiling? Het heeft sowieso al een flinke tijd geduurd en het ziet er nu naar uit, dat pas aan het einde van dit jaar begonnen kan worden met de bouw van de huizen", aldus Frank Rockx die zich ook zorgen maakt over de eventuele meerkosten voor de huizenkopers. "De bouwwereld is overspannen en elke maand lopen de kosten voor nieuwbouw verder op. Naar verluidt momenteel ongeveer 1% per maand! En wat denk je van de planning van de toekomstige bewoners? Je zult maar je huidige huis al verkocht hebben of geconfronteerd worden met een half jaar extra woonlasten", zegt de fractievoorzitter die vraagt naar een eventuele (financiële) tegemoetkoming voor de kopers. De gemeente Halderberge laat in een eerste reactie desgevraagd weten: "De CPO vereniging heeft afspraken met de bouwaannemer en zij moeten samen de nieuwe planning bespreken. De gemeente heeft voor het bouwrijp maken afspraken met aannemers en stelt in overleg met hun een nieuwe planning vast. Na de sanering moet het terrein eerst bouwrijp worden gemaakt, wij bekijken nog waar we alvast met de werkzaamheden kunnen beginnen, als dat mogelijk is." 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief