Er wordt alvast gestart met renovatie van de kapel om verder verval te voorkomen.
Er wordt alvast gestart met renovatie van de kapel om verder verval te voorkomen. Foto: Hans Govers

Provincie steekt 2,2 miljoen euro in de renovatie van de kapel van Saint Louis

Door: Vera de Geus algemeen

OUDENBOSCH - Voor de restauratie van de kapel Saint Louis in Oudenbosch, geeft de provincie Noord-Brabant een subsidie van 2,28 miljoen euro. Dat is de helft van een bedrag dat al eerder gereserveerd was voor de restauratie en herbestemming van een cluster van erfgoed in het hart van Oudenbosch.

Verschillende partijen sloegen in 2017 de handen ineen voor behoud en renovatie van het religieuze hart van Oudenbosch. De provincie Noord-Brabant, gemeente Halderberge, Woonkwartier en VolkerWessels onderneming aannemersbedrijf Van Agtmaal maakten samen een plan voor een aantal beeldbepalende, religieuze gebouwen in het centrum van Oudenbosch.

Gekoppelde subsidie
De provincie stelde twee jaar geleden 4,5 miljoen euro beschikbaar voor de restauratie en aanpassingen van de Rijksmonumenten Kapel van Saint Louis, de Mariabouw en Markt 68. De eerste twee vormen na de herbestemming het Cultureel en Educatief Centrum Oudenbosch. De uitwerking van de plannen voor het Cultureel en Educatief Centrum vroeg echter meer tijd dan voorzien. In de tussentijd werd de bouwkundige staat van de kapel zo slecht dat er nu snel actie moet worden ondernomen. Daarom is de subsidie nu gesplitst: het deel voor de restauratie van de Kapel wordt nu verstrekt, de subsidieaanvraag voor de restauratie en aanpassingen van het Cultureel en Educatief Centrum volgt zo spoedig mogelijk.

Start renovatie
De noodzakelijke renovatie van de kapel van Saint Louis start eind maart met het plaatsen van de steigers rondom het dak van de kapel. Het doel is om de renovatie van de kapel in het voorjaar van 202 af te ronden. Het streven is dat de Mattheüs Passion van 2020 weer kan plaatsvinden op deze historische locatie.

Bijzondere plaats
Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid & Cultuur): "Als provincie vinden we erfgoed heel belangrijk voor onze toekomst. Het unieke ensemble in het hart van Oudenbosch neemt een bijzondere plaats in binnen Religieus Brabant. Door nu even snel te schakelen kunnen we de kapel behoeden voor verder verval. " Wethouder Jan Mollen: "Dit geeft ons als gemeente een fikse duw in de rug om de plannen voor het cultuurcluster snel verder vorm te gaan geven, samen met de culturele verenigingen in Oudenbosch."

Totaalplan
Het pensionaat Sint Anna, de Mariaschool, muziekschool en Markt 68 krijgen een woonbestemming. Woonkwartier realiseert in totaal 29 appartementen en 17 grondgebonden woningen (sociale huur) en Van Agtmaal 24 appartementen en 7 woningen (koop). Voor Sint Anna is nog geen definitieve bestemming. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief