Het cultuurcluster gaat de gemeente bijna twee keer zoveel kosten dan gepland.
Het cultuurcluster gaat de gemeente bijna twee keer zoveel kosten dan gepland. (Geert Hoppenbrouwers Fotografie)

Cultuurcluster Oudenbosch kost bijna miljoen meer

  algemeen

OUDENBOSCH - Het cultuurcluster Oudenbosch gaat de gemeente bijna twee keer zoveel kosten dan gepland. In eerste instantie was er een miljoen euro uit de gemeentekas nodig voor de realisatie van het plan, maar vanwege de gestegen bouwkosten en de verslechterde staat van Saint Louis is er nu 930.000 euro meer nodig. Het college gaat de gemeenteraad toch vragen om dit bedrag vrij te maken, omdat de realisatie van dit cultuurcluster van cruciaal belang is voor de totale plannen voor het religieus erfgoed in het centrum van Oudenbosch.


Verschillende partijen sloegen in 2017 de handen ineen voor behoud en renovatie van het religieuze hart van Oudenbosch. Er kwam een plan voor een aantal beeldbepalende, religieuze gebouwen in het centrum van Oudenbosch. De provincie stelde twee jaar geleden 4,5 miljoen euro beschikbaar voor de restauratie en aanpassingen van de Rijksmonumenten Kapel van Saint Louis, de Mariabouw en Markt 68. De eerste twee vormen na de herbestemming het Cultureel en Educatief Centrum Oudenbosch. De uitwerking van de plannen voor het Cultureel en Educatief Centrum vroeg echter meer tijd dan voorzien. In de tussentijd werd de bouwkundige staat van de kapel echter steeds slechter.

Theaterzaal

"In het cultuurcluster krijgen het Zouavenmuseum, Natuurhistorisch en Volkenkundig museum plaats om een deel van hun collectie te exposeren. KBO Oudenbosch krijgt de ruimte voor hun activiteiten. Fideï et Arti krijgt een mooie theaterzaal voor voorstellingen. Ook de bibliotheek, heemkundige kring Broeder Christofoor en Sine vinden hun thuis in het cultuurcluster. De kapel van Saint Louis blijft in gebruik, onder andere voor concerten", zo legt de gemeente uit.

Subsidie

Dit cultuurcluster is volgens het college cruciaal voor het complete plan voor het historisch erfgoed. Hiervoor is echter een aanvullend budget nodig van 930.000 euro bovenop het miljoen dat eerder hiervoor is vrijgemaakt. "Dit aanvullende budget is onder andere nodig vanwege gestegen bouwkosten en de verslechterde staat waarin het gebouw zich op dit moment bevindt", zo zegt het college van B&W. De provincie Noord-Brabant heeft al een subsidie verstrekt voor de renovatie van de kapel van Saint Louis. Voor de invulling van het cultuurcluster wordt na instemming van de gemeenteraad eveneens een subsidieaanvraag ingediend.


Win-win situatie

Wethouder Jan Mollen zegt trots te zijn op het plan dat er nu ligt voor Saint Louis en de naastgelegen gebouwen. "Er is in het voorstel rekening gehouden met voldoende expositieruimte voor de musea, maar ook voldoende flexibiliteit voor de instanties om samen te werken en dat ook meer te gaan doen in de toekomst. Kortom: een win-win situatie voor alle partijen."

Planning

Om die reden vindt het college het dan ook geoorloofd om de gemeenteraad om extra geld te vragen. De gemeenteraad beslist hier donderdag 18 april over. "Als de gemeenteraad instemt met het voorstel van het college, dan betekent dat dat de werkzaamheden aan het cultuurcluster van start gaan zodra de restauratie van de kapel van Saint Louis afgerond is", aldus het gemeentebestuur. De restauratie van de kapel start dan eind maart met het plaatsen van de steigers om de kapel. Waarschijnlijk wordt de restauratie in het voorjaar van 2020 afgerond. Daarna kan de realisatie van het cultuurcluster starten. Die werkzaamheden worden eind 2021 of begin 2022 afgerond. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief