Wethouder Thomas Melisse wil de kloof tussen werkgevers en werknemers verkleinen.
Wethouder Thomas Melisse wil de kloof tussen werkgevers en werknemers verkleinen. Foto: Gemeente Halderberge

Werk aan Werk gaat van start

Door: Vera de Geus algemeen

HALDERBERGE - Werkgevers hebben vaak geen realistisch beeld van iemand met een uitkering en uitkeringsgerechtigden weten niet altijd wat ze van een bepaalde sector kunnen verwachten. Werk aan Werk brengt daar met onder andere laagdrempelige rondleidingen binnen Halderbergse bedrijven verandering in.

De gemeente Halderberge gaat 30.000 euro steken in het project Werk aan Werk Halderberge. Werkplein Hart van West-Brabant staat aan het roer. "Werkgevers hebben niet altijd een positief beeld van de groep die aan de zijlijn van de arbeidsmarkt staat. Natuurlijk is het zo dat de mensen die, in deze tijd, nog in een uitkeringssituatie zitten niet zonder meer aan de slag kunnen. Kort gezegd, daar is iets mee. Dat wil echter niet zeggen dat deze mensen niet kunnen of willen werken. We merken in de praktijk dat werkgevers vaak geen idee hebben wat een van de mensen uit ons uitkeringsbestand iets voor hen kunnen betekenen en uitkeringsgerechtigden houden vaak toch een beetje vast aan bekend terrein."

Kennismaking

Deze kloof moet gedicht of verkleind gaan worden met het project Werk aan Werk. Joost de Jonge legt uit: "Het idee is om laagdrempelige ontmoetingen tussen werkgevers en werknemers te arrangeren. Zo willen we mensen op een zo laagdrempelig mogelijk manier kennis laten maken met een bedrijf of bedrijfssector. Bijvoorbeeld door middel van rondleidingen bij een ondernemer. Niet alleen wanneer er vacatures zijn. Misschien juist wel als ze er níet zijn. Zo is er geen druk, maar kunnen beide partijen kijken wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Misschien komt iemand erachter dat de horeca wel degelijk iets voor hem is, terwijl hij eerst dacht van niet. En wellicht ziet de werkgever iets in iemand, wat wij nog niet gezien hadden. Maar informele kennismaking, dat is waar het om draait. Zien en ervaren of een bepaalde sector iets voor jou is", benadrukt De Jonge.

Ondernemerskringen

Brenda Bom van het Werkplein vult aan: "Het kan bijvoorbeeld jongeren zonder startkwalificatie net dat duwtje in de rug geven om een bepaalde opleiding te gaan volgen." Het Werkplein gaat de komende weken op zoek binnen haar netwerk en ondernemerskringen uit Halderberge om de eerste partijen bij elkaar te brengen in het kader van dit project. In principe zetten Halderbergse bedrijven zich open voor alle cliënten van het Werkplein die dus uit de hele regio komen. "De contactmomenten zullen dan vanaf half april laats kunnen gaan vinden", aldus Bom die elders goede ervaringen met het project. Wethouder Thomas Melisse geeft aan dat binnen dit project 200 werkzoekenden verdeeld over 70 contactmomenten zoals rondleidingen de werkvloer op gaan. Daarna vindt een evaluatie plaats. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief