Met ingang van 16 april heeft het centrum van Oudenbosch twee blauwe zones.
Met ingang van 16 april heeft het centrum van Oudenbosch twee blauwe zones. (Foto: Gemeente Halderberge )

Start blauwe zone Oudenbosch verzet naar 16 april

  algemeen

OUDENBOSCH - Op 16 april is het centrum van Oudenbosch twee parkeerschijfzones rijker. In eerste instantie zou er vanaf 1 april en parkeerschijf nodig zijn in bepaalde delen van het dorp, maar dat is twee weken uitgesteld. De blauwe zones komen in een gedeelte van het Dr. Huysmansplantsoen en op de Kade. In deze zones mag van maandag tot en met zaterdag tussen 09.00 en 18.00 uur niet langer dan twee uur geparkeerd worden. De gemeente stelt gratis parkeerschijven beschikbaar. Deze zijn verkrijgbaar bij winkels in het centrum.


De blauwe parkeerkaart kan klaargelegd worden. Vanaf 16 april worden er blauwe zones ingevoerd in het centrum van Oudenbosch. Het gaat om ongeveer de helft van het Doctor Huijsmansplantsoen, het parkeerterrein bij Albert Heijn. Ook worden er parkeervakken gerealiseerd op de Kade en negentien daarvan worden voorzien van een blauwe streep.

Speling

De gemeente, buurtbewoners en lokale ondernemers zijn al enkele jaren met elkaar in gesprek over het parkeerbeleid in het centrum van Oudenbosch. Wethouder Jan Mollen benadrukte eerder al in de Bode dat dit gebied niet direct een schokkende parkeerdruk kent. "De meeste mensen staan niet de hele dag in het centrum geparkeerd, zodat je niet heel lang hoeft te zoeken naar een parkeerplaatsje. Binnen afzienbare tijd rijdt er altijd wel iemand weg", zo zei Mollen. Toch zagen de betrokken partijen de noodzaak om een blauwe zone in te voeren. "Daarmee creëer je toch net wat extra ruimte en speling. De ondernemers zijn het volledig eens met het invoeren van de blauwe zone", zo stelde Mollen.

Leegstand

De gemeente voelde zich genoodzaakt om aan de slag te gaan met de blauwe zone. "We willen echt voldoen aan de vraag of roep van de ondernemers. We weten zelfs dat er zich bedrijven in Oudenbosch willen vestigen, maar alleen als er een blauwe zone komt. Dat zijn wel dingen om rekening mee te houden. Zeker met het oog op de leegstand waar we vanaf willen of willen beperken", zo zei hij recent.

Bewoners
De Fenkelstraat, Professor van Ginnekenstraat, Elisabethstraat en Varkensmarkt stonden in eerste instantie op de lijst om onderdeel uit maken van de blauwe zone. Dat was ook het geval voor de grote parkeerterreinen van de Aldi, Albert Heijn en Emté. Na intensief overleg met de klankbordgroep, de ondernemers, buurtbewoners en de gemeente is besloten om slechts een klein gedeelte aan te wijzen als blauwe zone. "Vooral buurtbewoners vonden het niet prettig als vrijwel het hele centrum blauwe zone zou worden. Dat zou betekenen dat zij hun auto wel erg ver weg zouden moeten zetten als ze een dag de auto niet nodig hebben", aldus Mollen.

Kade

Gekozen is voor een deel van het parkeerterrein aan het West-Vaardeke. Daar vormen straks 32 parkeerplaatsen een blauwe zone. "Aan de kop van de haven worden parkeerpakken gerealiseerd. Die zijn er nu niet waardoor er nogal eens een onoverzichtelijke situatie ontstaat, omdat mensen hun auto daardoor anders wegzetten dan de bedoeling is. Daar zijn we straks vanaf." Niet voor al die vakken is overigens de parkeerschijf nodig. Negentien plekken worden voorzien van de bekende blauwe streep.

Vrijdagavond
De gemeente heeft in overleg met de betrokkenen besloten om de parkeerzone van kracht te laten zijn vanaf 16 april. Er mag dan van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur maximaal twee uur geparkeerd worden. "We hebben ervoor gekozen om de koopavond daarvan vrij te stellen, onder andere met het oog op de horeca", verduidelijkt Mollen. "Ook op zondag is de parkeerschijf niet nodig." De gemeente Halderberge heeft besloten om het plan in mei 2020 te evalueren. "Samen met het Raadhuisplein in Hoeven zal dit voorlopig de enige blauwe zone blijven", stelde Mollen. De gemeente stelt gratis parkeerschijven beschikbaar. Deze kunnen afgehaald worden bij de winkels in het centrum.  
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief