Dirven vroeg zich af waarom een van de jubileumbomen het veld moest ruimen.
Dirven vroeg zich af waarom een van de jubileumbomen het veld moest ruimen. (Foto: Google Maps )

Nieuwe lindeboom voor Wilhelminaplein

  algemeen

OUDENBOSCH - De gemeente kon niet anders dan in 2018 een flink aantal bomen kappen. Dit om te voorkomen dat zij zouden omwaaien met alle gevolgen voor omwonenden van dien. Indien nodig zijn er kapvergunningen aangevraagd. Daarnaast heeft het college het voornemen om een flink aantal bomen te vervangen.


Simone Dirven van de Halderbergse CDA-fractie stelde recent vragen over de kap van een jubileumboom aan het Wilhelminaplein in Oudenbosch en een kapvergunning voor een aantal beuken aan de Lollestraat, ook in Oudenbosch. Ze vroeg zich af waarom de jubileumboom het veld moest ruimen. Volgens de gemeente verkeerde deze boom in dusdanige slechte conditie dat het uitstellen van het kappen van deze boom niet langer verantwoord was.

Snoei

In eerste instantie dacht de gemeente dat de lindeboom door forse snoei nog te redden viel. Daarom is de boom vorige winter nog flink gesnoeid. "Maar in de loop van 2018 is de conditie van deze lindeboom steeds slechter geworden", zo weet de gemeente. "De kans op het uitbreken van de boomkroon, met alle mogelijke gevolgen van dien, was groot en verdergaande snoei was geen optie", aldus B&W die om die reden een kapvergunning aanvroeg en de boom neerhaalde. De gemeente geeft aan dat de boom komend najaar wordt vervangen door een nieuwe lindeboom van redelijk formaat, zelfs op dezelfde plek.

Verzwakt

Dirven wilde ook weten waarom de gemeente een kapvergunning voor drie monumentale rode beuken heft verleend. "De reden tot kap van de drie rode beuken is de slechte staat waarin ze verkeren. Geconstateerd is de aanwezigheid van veel dood hout in de boomkronen. Ook zit er tonderzwam en reuzenzwam op de voet van de bomen. De tonderzwam groeit op verzwakte bomen en de reuzenzwam zorgt voor rot in de wortels", zo weet de gemeente te vertellen. "Op basis van deze waarnemingen is het noodzakelijk dat deze drie bomen gekapt worden", aldus B&W. Ondertussen is in de nacht van 16 op 17 maart al één van de drie rode beuken omgewaaid. Het college voegt daaraan toe dat er wel drie rode beuken herplant worden. Het CDA wilde met het oog op onderzoek naar gevolgen voor vleermuizen en uilen de kap opschorten, maar dat vindt Halderberge niet verantwoord. "De plicht om dit onderzoeken ligt bij de aanvrager en deze heeft dan ook onderzoek verricht naar de aanwezigheid van onder andere vleermuizen in deze bomen. Er is geadviseerd om een aantal vleermuiskasten op te hangen. Dat is inmiddels gebeurd."  
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief