Artist impression van het gebied rondom de kapel van Saint Louis, met vooraan de te verbouwen Mariabouw tot cultuurcluster.
Artist impression van het gebied rondom de kapel van Saint Louis, met vooraan de te verbouwen Mariabouw tot cultuurcluster.

Mariabouw en kapel binnen drie jaar cultuurcluster

Door: Johan Wagenmakers algemeen

OUDENBOSCH - Over een kleine drie jaar verwacht de gemeente het nieuwe multifunctionele culturele centrum in de voormalige Mariabouw, naast de kapel van Saint Louis - die daar dan ook onderdeel van is - te openen. De benodigde gelden zijn binnengehaald, de toekomstige gebruikers zijn bekend en ingedeeld en de plannen voor de grootscheepse verbouwing zijn bekendgemaakt.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Hoe kan een projectleider religieus erfgoed van de gemeente Halderberge een nog geschiktere naam hebben dan Peter Engelvaart? Hij heeft de uitdagende taak op zich genomen om de voormalige kapel van Saint Louis, in eigendom van bouwbedrijf van Agtmaal en de in bezit van Woonkwartier zijnde Mariabouw (en Vincentiusbouw), binnen drie jaar om te bouwen tot een waar cultuurcluster in het historisch hart van Oudenbosch. "Hier is véél ruimte, die bovendien nog verdeeld kan worden en zijn er legio opbergmogelijkheden. De grandeur van de broeders van weleer moet straks zeker in het gebouw terugkeren," vertelt hij.

Ruimtes

In de meerdere verdiepingen tellende cultuurcluster zijn ruimtes voorzien voor Bibliotheek VANnU (170m2), cultureel centrum Fideï et Arti (345m2), het Zouavenmuseum (130m2), het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum (360m2) en voor de ouderenvereniging KBO (325m2). Tevens wordt de kapel van Saint Louis (520m2) een belangrijk onderdeel van de culturele activiteitenbundeling. Daarnaast is er volop ruimte gecreëerd voor horeca door middel van een Plaza (415m2), die deels op de eerste verdieping komt. Vorige week werd bekend dat Fideï et Arti vooralsnog de overstap niet gaat maken. Ondanks deze (voorlopige?) terugtrekking gaat het project onverkort door en is de gemeenteraad van Halderberge gewoon akkoord gegaan met een extra bedrag van ruim 9 ton.

Oorspronkelijke staat

"De bedoeling is om alles zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat te herstellen en te behouden," vertelt Engelvaart tijdens een rondleiding door het huidige pand bestaande uit de begane grond, een tussenverdieping, een eerste verdieping en een zolder. Daarmee doelt hij niet op de asbest-vloer die we tegenkomen in de ruimte waar straks het Zouavenmuseum voorzien is, maar op de gestucte plafondornamenten en de vele natuurlijke materialen zoals stenen, tegels en de originele houten- en stalen (dak)constructies. "Om nóg meer ruimte te creëren willen we het dak in zijn geheel een halve meter omhooghalen. Technisch gezien kan dat, zodat we ook de zolderruimtes nog effectief kunnen benutten", gaat hij verder. Op de begane grond is voorzien dat de zogenaamde kleine cour ook betrokken kan worden bij de activiteiten. De hoofdingang komt straks te liggen naast het parkeerterrein Achter het Postkantoor ten hoogte van het Thomashuis.

Multifunctioneel

Het is nu nog nauwelijks voor te stellen dat een gebouw met zoveel achterstallig onderhoud en zoveel opgelopen schade aan binnen- en buitenzijde, straks omgetoverd is tot een modern, duurzaam sociaal maatschappelijk complex. "De meeste twijfel is bij de verenigingen wel verdwenen. De overtuiging is er nu dat men goed wil samenwerken om er met zijn allen iets moois van te maken. Het is een rijksmonument en een belangrijk onderdeel van al het overige religieuze erfgoed. Al met al is het een megaproject waarbij we zeker tweeënhalfjaar bouwtijd nodig zullen hebben. Door deze clustering van verenigingen is een multifunctioneel gebruik de beste invulling voor de toekomst van dit immense gebouw. We zoeken straks ook naar een culturele ondernemer die het gebouw moet gaan exploiteren," besluit Engelvaart.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief