Foto:

Halderberge gaat ook blik apart inzamelen

  algemeen

HALDERBERGE - Op korte termijn kunnen inwoners van Halderberge ook blik apart inleveren. Lege spuitbussen, frisdrankblikjes, conservenblikken. Ze kunnen binnen nu en een aantal maanden gescheiden worden van het restafval. De bestaande glascontainers worden aangepast, zodat deze een part compartiment voor blik krijgen. Volgens wethouder Hans Wierikx kan er door middel van een paar aanpassingen nog beter afval worden gescheiden. "Bovendien is blik een afvalstroom die geld oplevert", zo weet hij.


Sinds 1 januari 2014 hebben de inwoners van de gemeente Halderberge te maken met Diftar. Iedereen betaalt een vast bedrag aan afvalstoffenheffing. Daarnaast wordt precies bijgehouden hoe vaak een huishouden de containers aanbiedt. Aan de hand daarvan stijgt het bedrag. Op die manier betaalt de vervuiler, is de gedachtegang. Degenen die hun afval op de juiste manier scheiden, worden daarvoor beloond in de vorm van lagere kosten.

Beter scheiden

Volgens landelijke doelstellingen moet de gemeente Halderberge in 2020 uitkomen op 125 kilo afval per persoon per jaar. De gemeente zet dan ook alles op alles om dat te bereiken. Als het aan Halderberge ligt, zet ze op termijn zelfs in op 100 kilo per jaar. Dankzij de invoering van Diftar is ze al een eind op weg. Zeker omdat sinds een kleine vijf jaar ook plastic verpakkingsafval en drankkartons huis aan huis opgehaald wordt. Dat leidde alleen al in het eerste jaar tot een gigantische toename van recyclebaar verpakkingsmateriaal.

Blikken

De gemeente Halderberge komt eind dit jaar met een afvalbeleidsplan om het restafval van Halderbernaren nog verder te reduceren. Vooruitlopend daar op wordt blik binnenkort al apart ingezameld. De gemeente Halderberge zegt regelmatig vragen te krijgen vanuit inwoners over de mogelijkheden van inzameling van blikafval. "Conservenblikken van groenten en fruit, bussen van ranja, blikjes van frisdrank en deodorantbussen", somt wethouder Hans Wierikx op. "Samen met andere Saver-gemeenten hebben we gekeken wat we daarmee konden. De gemeente Roosendaal heeft een pilot gehad waarbij blikafval in de glascontainer kon. Daarbij zijn de glasstromen groen en bruin samengevoegd tot bont glas, zodat er ruimte was voor blik. De resultaten hiervan zijn positief. Bovendien is de blikstroom geld waard. Zonder veel inspanningen kunnen we op deze manier extra inkomsten genereren", zo legt hij uit.

Helder glas

Volgens Wierikx is één en ander vrij gemakkelijk te bewerkstelligen. "De komende weken worden alle glascontainers waarvan er velen in Halderberge staan, opnieuw bestickerd. De drie vakken waar je wit, groen en bruin glas kan inleveren blijven bestaan, alleen groen en bruin glas wordt samengevoegd. Voor het afvalverwerkingsproces is het namelijk alleen noodzakelijk dat helder glas gescheiden wordt gehouden. Daarmee komt een compartiment vrij en die gaan we inzetten voor blik. Op die manier kunnen inwoners hun blik apart houden en op de milieuparkjes weggooien."

Campagne

Vanaf het tweede kwartaal kan blik apart ingeleverd worden. Voor die tijd gaat de gemeente voorbereidingen treffen en start Saver een campagne om ervoor te zorgen dat alle inwoners op de hoogte zijn van de nieuwe inzamelmogelijkheid. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief