Oud-wethouder Jan Paantjens voor de Moeierboom.
Oud-wethouder Jan Paantjens voor de Moeierboom. (Foto: Monique Jansen)

Jan Paantjens zwaait af als wethouder

ETTEN-LEUR/OUD GASTEL - Jan Paantjens heeft een mooie tijd gehad als bestuurder in Etten-Leur. Hij viel in, nadat wethouder Jan van Hal zijn werkzaamheden in eerste instantie tijdelijk moest neerleggen vanwege een beroerte. "Die vier maanden werden er acht, maar ik heb dat met veel plezier gedaan. Ik ben van Etten-Leur gaan houden", vertelt Paantjens.


Het CDA Etten-Leur benaderde Jan Paantjens, omdat ze een interim-wethouder zochten. Het was namelijk aanvankelijk de bedoeling dat Van Hal weer zou terugkeren op zijn post. Dit zou een aantal maanden kunnen duren. Het CDA wilde de taken van Van Hal niet neerleggen op het bordje van de andere twee wethouders. Die waren net kersvers begonnen na de gemeenteraadsverkiezingen.

De partij ging daarom op zoek naar een 'ervaren rot' en kwam bij Paantjens terecht. Die was net afgetreden als wethouder in buurgemeente Halderberge, omdat het CDA niet terugkeerde in de gemeentelijke coalitie. Paantjens bracht elf jaar bestuurservaring mee.

Oriënteren

"Ik moest wel even nadenken toen ik werd gevraagd, omdat ik net had besloten om me eerst te gaan oriënteren op de toekomst. Ook weet ik hoeveel uren werk er gaat zitten in een wethouderspost. Daarom heb ik uitgebreid met mijn vrouw overlegd, voordat ik ja had gezegd. Zij stond er er helemaal achter", vertelt Paantjens.

In Etten-Leur kwam hij meteen voor een paar pittige dossiers te staan. Hij kreeg ook een heel andere portefeuille dan hij in Halderberge was gewend: "Daar hield ik me vooral bezig met onder meer onderwijs en het sociaal domein." In Etten-Leur werd hij juist verantwoordelijk voor onder meer Financiën, Ruimtelijke Ordening, Wonen en Cultuur: "Gelukkig kreeg ik tijd om me goed te verdiepen en was de ondersteuning vanuit de ambtelijke organisatie heel goed."

Appartementen Couperuslaan

Hij vindt het al wethouder vooral mooi om processen te begeleiden. Zo moest hij als wethouder onder meer de plannen verdedigen voor een groot appartementencomplex aan de Couperuslaan: "Het mooiste vind ik daarbij het contact met de burgers. Er was veel discussie over de kaders, over hoe hoog de appartementen mochten worden. Daarbij praat je ook met omwonenden. Wat vinden zij wel of niet acceptabel? Uiteindelijk kom je zo samen tot een compromis. Mijn favoriete band is De Dijk. Zij zingen niet voor niets: 'Ik kan het niet alleen.' Je hebt elkaar namelijk keihard nodig."

De gemeenteraad kon zich uiteindelijk ook in het aangepaste plan vinden. Daarnaast legde Paantjens zich ook toe op de vorming van de begroting: "Ik werd daarbij verrast, omdat ik dat ook leuk vond om te doen. Ook dan is creativiteit belangrijk."

Politieke arena

Paantjens heeft niet nagedacht over een blijvende wethouderspost in Etten-Leur: "Daar is het CDA ook altijd duidelijk over geweest." Van Hal zou terugkeren en aanblijven tot januari 2020. Daarna zou een Etten-Leurse CDA'er het stokje overnemen. Uiteindelijk moest Van Hal toch besluiten dat hij zijn functie niet meer kon uitoefenen. Daarom is zijn definitieve opvolger Ger de Weert inmiddels begonnen.

De oud-wethouder verlaat de politiek niet helemaal. Hij begint binnenkort opnieuw in de gemeenteraad van Halderberge als fractievoorzitter: "Het was goed om even afstand te nemen, maar ik ben er weer aan toe om te beginnen. Ik kreeg bij de verkiezingen dertien tot veertien procent van de stemmen en daarmee heb ik een verplichting waar te maken naar mijn kiezers."

Compacte gemeente

Etten-Leur beschouwt Paantjens als een hele mooie gemeente: "Het is een hele compacte en overzichtelijke gemeente. Vanaf heel Etten-Leur zit je binnen 15 minuten in het centrum. Het centrum leeft. Zo komt op Koningsdag iedereen uit zijn wijk. Ook heb je hele goede voorzieningen. Mijn vrouw zou zelfs best in Etten-Leur willen wonen, maar in Halderberge -waar ik in Oud Gastel woon- ligt uiteindelijk toch mijn hart." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief