Grote Cour in het voorjaar. FOTO J.J. VAN MELLE
Grote Cour in het voorjaar. FOTO J.J. VAN MELLE Foto: J.J. van Melle

Kapel van Saint Louis open tijdens Pinksterdagen

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Zoals altijd is de Kapel op Eerste en Tweede Pinksterdag geopend voor publiek. In verband met de restauratie van de kapel vervalt vanaf deze week de woensdagmiddag openstelling. In de plaats daarvan is de Kapel ook op zaterdagmiddag open voor bezoekers.

Het Pinksterweekend is een geschikte gelegenheid om een bezoek te brengen aan het voormalige jongensinternaat Saint Louis. Dat werd in 1840 gesticht door de Broeders van Saint Louis. Eens was dit een gerenommeerd onderwijsinstituut, waar duizenden katholieke jongeren zijn opgegroeid.

De Broeders van Saint Louis stonden bekend om de kwaliteit van hun onderwijs. Op het Instituut waren een Lagere School, Nijverheidsschool, ULO/MULO, een HBS en de Bisschoppelijke Kweekschool gevestigd. Al die leerlingen en broeders moesten gehuisvest worden. In de loop der jaren verrezen daarom tientallen gebouwen rondom de Grote Cour.

Rond 1960 bereikte Saint Louis zijn grootste omvang. Toen verbleven er in Oudenbosch ongeveer 800 internen en meer dan 100 broeders. Daarnaast beheerde de congregatie in binnen en buitenland nog tientallen onderwijsinstituten.

De meeste onderdelen van het voormalige jongensinternaat Instituut Saint Louis hebben inmiddels een nieuwe bestemming gekregen. De restauratie van de Kapel begint binnenkort. Het hele complex is aangewezen als Rijksmonument.

De Kapel is dit weekend geopend op zaterdag, Eerste en Tweede Pinksterdag. De Gidsen verzorgen ook rondleidingen. Omdat de meeste gebouwen in gebruik zijn als woning zijn deze niet te bezoeken. Dat is niet erg, want er is buiten genoeg te zien. Denk aan de prachtige grote cour, de gerestaureerde gevels van de Vincentiusbouw en Aloysiusbouw, de Begraafplaats van de broeders en het voormalige Latijns College.

U kunt een rondleiding aanvragen via het contact-formulier op de site www.gidsenvansaintlouis. In overleg wordt dan een tijdstip bepaald, waarop de rondleiding kan plaatsvinden. Dat kan ook buiten de zondag- of zaterdagmiddagen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief