Van links naar rechts: Een onbekende cowboy en de geëmigreerde Hoevenaren Catharina Vermunt, Johannes Lauwerijssen, Adriana van Eekelen en Cornelis Lauwerijssen nabij Strathmore in Canada, omstreeks 1927. FOTOCOLLECTIE M. HENDRICKS-LAUWERYSSEN, STRATHMORE, ALBERTA
Van links naar rechts: Een onbekende cowboy en de geëmigreerde Hoevenaren Catharina Vermunt, Johannes Lauwerijssen, Adriana van Eekelen en Cornelis Lauwerijssen nabij Strathmore in Canada, omstreeks 1927. FOTOCOLLECTIE M. HENDRICKS-LAUWERYSSEN, STRATHMORE, ALBERTA fotograaf onbekend. Fotocollectie M. Hendricks-Lauweryssen, Strathmore, Alberta, Canada

Ze geloven me toch niet - Hoevense transatlantische emigranten (1867-1927)

Sport en vereniging

HOEVEN - Onder deze intrigerende titel presenteert heemkundekring De Honderd Hoeven haar 35ste jaarboek. Dit, door Piet Lauwerijssen geschreven, jaarboek is geheel gewijd aan de eerste transatlantische emigranten uit Hoeven die tussen 1867 en 1927 hun geluk aan de andere zijde van de Atlantische Oceaan zochten.

In 1867 vertrokken vanuit Zevenbergen de twee zusjes Henderina en Catharina Brans, die geboren waren op het Gors, naar de omgeving van Detroit, Michigan in de Verenigde Staten. Daarna duurde het tot 1908 voor de volgende Hoevenaren de grote stap waagden. In het buurtschap het Gors en de Kapelstraat vertrok toen Cornelis Voermans als eerste van een reeks emigranten die in dit buurtschap woonden naar dezelfde plaats in de Verenigde Staten. Vierendertig Hoevenaren volgden zijn voorbeeld en gingen tussen 1908 en 1920, ook naar Harrison, Wisconsin.

Intussen werd er ook veel reclame gemaakt voor emigratie naar Canada. Pastoor Cornelis van Aken, afkomstig uit Langeweg, gaf eind 1907 lezingen in West-Brabant om de boeren naar Strathmore in Canada te lokken. Hij wist drie Hoevense gezinnen te overtuigen die in 1908 vertrokken. In totaal gingen er tot 1927 maar liefst 58 Hoevenaren naar Canada.

Bij de 108 Hoevense emigranten in de beschreven periode kwamen we bekende familienamen tegen zoals: Bartelen, Brans, Van Campenhout, Van Eekelen, Van Ginneken, Hoeks, Jochems, Lauwerijssen, Van Meel, Van Oerle, Van Oosterhout, Pieterse, Van Rijen, Rombouts, De Rooij, Roozen, Van der Sanden, Siemons, Takx, Vergouwen, Vermunt en Voermans.
Het leven van al deze personen voordat ze vertrokken en nadat ze zich in hun nieuwe land hadden gevestigd wordt uitgebreid beschreven.

Deze uitgave is in kleurendruk en rijk geïllustreerd met foto’s van de emigranten in Canada en de VS.

Voor de zeer geïnteresseerde nakomelingen van de Hoevense emigranten in de VS en Canada wordt met hulp van Anglia uit Roosendaal momenteel ook al gewerkt aan een Engelse versie van dit bijzondere jaarboek van heemkundekring De Honderd Hoeven.

Het boek wordt voor de leden van de heemkundekring gepresenteerd op vrijdag 21 juni vanaf 20.00 uur in Het Kompas Bovenstraat 18 in Hoeven. Na afloop kunnen de leden hun gratis exemplaar meenemen of afhalen op zaterdag 22 en 29 juni tussen 11.00 en 12.00 uur in het heemhuis St. Janstraat 20 in Hoeven. Niet leden kunnen het boek daar ook kopen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief