Ad van Domburgh Brons op NK 25 mtr. FOTO DONNIE OSSENBLOK
Ad van Domburgh Brons op NK 25 mtr. FOTO DONNIE OSSENBLOK Foto: Donnie Ossenblok

Ad van Domburgh pakt brons op NK 25 mtr handboogschieten

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Afgelopen zondag werd in Baarschot het NK 25 mtr. 1 pijl verschoten.

In totaal kwamen er in Baarschot 71 schutters aan de schietlijn in 4 klasse te weten : heren, vrouwen, masters en veteranen. Bij de heren recurve waren er 27 waarvan alleen de beste 12 schutters zich konden plaatsen voor de aankomende en jaarlijks terugkerende interland tussen Nederland en Belgie. De discipline 25 mtr. 1 pijl word alleen in Nederland en België geschoten en nergens anders in de wereld. Alles wat een schutter in huis heeft moet er in één schot uitkomen, en dat dan 50 keer met tussenpauzes van 6 tot soms wel 8 minuten. Nadat alle schutters hun éne pijl hebben geschoten worden deze opgeschreven en uit de blazoenen getrokken. En dat keer na keer, in een felle zon en met een behoorlijke wind schuin op de kop welke met vlagen kwam opzetten. Dit maakt het geheel welke toch al spannend genoeg is er nòg spannender op. De verschillen zijn zodanig klein tussen de deelnemers dat 1 flinke fout al flinke consequenties heeft op de uiteindelijke uitslag. In de klasse Heren Recurve bracht Donnie Ossenblok het na de eerste helft het met een score van 230 punten (9,2 gem.)tot een 13e plek. Smiddags bleef hij in het zelfde ritme en behaalde opnieuw 230 punten maar andere schutters konden hun vorm niet vasthouden en zakten af zodat Donnie als 12e eindigde. Hij wist zich hiermee te plaatsen voor de Interland tussen Nederland en België aanstaande 25 augustus in Schijndel. De return is in Poppel 2 weken later.

In de klasse Masters kwam Jack Elst aan de lijn. De klasse Masters is voor 50 tot 65 jaar oud. In deze klasse schoten 16 schutters mee. Al meer dan 25 keer stond Elst op het NK en ging er ooit al eens met het goud vandoor. 's Morgens schoot Jack lekker mee en haalde een score van 231 punten van de 250 maximaal. Een 5e plaats! Na een lekkere lunch vol moed de 2e helft in. Alleen de beste 4 Masters konden zich plaatsen voor de Interland dus wist jack dat hij aan de bak moest. Helaas in de 1e serie van 5 gaat het fout, een 1..... met deze bijna niet in te halen fout heeft Elst het toch in zich om door te gaan en er voor te vechten. Helaas gaat het niet zoals hij het had willen zien. 's Middags komt hij maar tot een score van 208 en een totaal van 439. Een 12e plaats.

In de klasse Veteranen ( 65+ ) schiet Ad van Domburgh (70 jaar). In deze klasse kunnen er ook maar 4 een plaatsje verdienen voor de Interland. Ad is een schutter in hart en nieren. Ad gaat naar een wedstrijd om te winnen! Alles op alles, alle zintuigen op scherp! Schot na schot na schot steeds weer de discipline weten te vinden om te scoren. Dat maakt het bij de veteranen zo spannend! Ze weten allemaal wat er moet gebeuren om ere-metaal mee naar huis te mogen nemen. Ad begint 's morgens al meteen goed door een score van 219 weg te zetten waardoor hij als 3e in de top mee kan . Smiddags gaat van Domburgh lekker door, en eindigt wederom met een score van 219. Totaal 438 en goed voor de bronzen medaille en een plekje in het NL team. Proficiat! Het nieuws bereikt het thuisfront al snel en werd s'avonds nog gevierd met een etentje.

Robert Rommers had ook nog een mooie dag! Hij schoot in Berkel-Enschot een jeugd- FITA. 36 pijlen op 60 meter, 36 pijlen op 40 meter en toen nog eens 36 pijlen op 30 meter. Incl. de proefpijlen schoot Robert zondag 120 pijlen en hiermee zijn zijn spieren wel op de proef gesteld. Scores waren 288, 268 en 250 en hiermee is hij als 20ste geëindigd. Weer een ervaring rijker.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief