Vorig jaar werd Suzan Renner Keizerin van Concordia Florebith, op de foto samen met clubicoon Tony de Jong. ARCHIEFFOTO
Vorig jaar werd Suzan Renner Keizerin van Concordia Florebith, op de foto samen met clubicoon Tony de Jong. ARCHIEFFOTO Foto: Jack Elst

Concordia Florebith luidt de noodklok

Door: Vera de Geus algemeen

OUDENBOSCH - Apetrots zijn Gilde Sint Sebastiaan, Handboog Schutterij Concordia Florebith, Kruisboogvereniging Sint Sebastiaan en Biljartvereniging DES'83. Ze bestaan respectievelijk al honderden en tientallen jaren, maar hebben nu serieuze problemen. Hun thuishonk café 't Groenewoud is komen te vervallen en daarmee komt het voortbestaan van deze traditionele verenigingen in gevaar. In een poging deze te redden, heeft het bestuur van Concordia Florebith de noodklok geluid middels een brief aan de Halderbergse gemeenteraad.

Uniek in zijn soort. Dat zijn wat het bestuur van Concordia Florebith betreft de vier clubs die voorheen hun thuis hadden in café 't Groenewoud in Oudenbosch. Gilde Sint Sebastiaan is opgericht rond 1525 en Handboog Schutterij Concordia Florebith in 1871. Ook de geschiedenis van Kruisboogvereniging Sint Sebastiaan gaat ver terug en met een bestaansduur van 35 jaar heeft ook Biljartvereniging DES'83 haar sporen wel verdiend. "Sinds 1871 heeft de familie Van Domburgh in Café ´t Groenewoud deze clubs een thuis gegeven. Doordat de locatie in het Groene Woud komt te vervallen, zijn deze vier verenigingen genoodzaakt een andere accommodatie te zoeken. Het liefst met alle verenigingen samen", zo begint het bestuur haar relaas. "Concordia Florebith heeft de meeste ruimte nodig: 45 meter lang en 11 meter breed, dus hebben wij het voortouw genomen om een nieuwe accommodatie te realiseren. Na een zoektocht van bijna drie jaar met hulp van wethouder Jan Paantjens en de heer Hulsen zijn wij tot de conclusie gekomen dat er binnen Oudenbosch geen accommodatie bestaat die aan de bovengenoemde eisen voldoet", zo legt men uit.

Niet ideaal

Momenteel hebben de handboogvereniging, de kruisboogvereniging en het Gilde in wel een tijdelijk onderkomen in de leegstaande saladefabriek van familie De Kroon aan de Havendijk. "Na de verhuizing van het Groene Woud naar de Havendijk zijn wij erin geslaagd om de leden redelijk hun sport te laten beoefenen, maar de omstandigheden zijn niet ideaal. In de wintermaanden is het binnen net zo koud als buiten. Zeker voor de jeugd is dit geen ideale situatie", vertelt het bestuur dat zich vooral zorgen maakt omdat het pand sinds vorige maand te koop staat en het dus een kwestie van tijd is dat er voor de verenigingen geen ruimte meer is.

Buitenbaan

De betrokkenen hebben in de tussentijd niet stil gezeten, maar zijn er, zelfs op de particuliere markt, niet in geslaagd een vervangende en geschikte ruimte te vinden. "De laatst aangeboden locatie door de Gemeente Halderberge op sportpark Albano spreekt ons aan. Er is gesproken over de ruimte voor het hoofdveld van v.v. Victoria, een grasstrook van ongeveer 90 meter lang en 30 meter breed. Hier zouden we een schietbaan met eventuele buitentrainingsbaan kunnen realiseren. Het perceel ligt op korte afstand van de parkeerplaats, zodat ook onze mindervalide schutters gemakkelijk toegang hebben", legt het bestuur uit.

Rente

Voor zover lijkt de oplossing nabij, maar volgens het bestuur van Concordia Florebith lijkt het financiële plaatje nu een probleem te gaan vormen. "Er zijn door meerdere bouwbedrijven offertes gemaakt en een architect heeft op onze kosten een accommodatie getekend. De beste offerte voor een hal van 45 x 11 meter, binnen de eisen van Welstand met een duurzame manier van bouwen, komt op zo'n 200.000 euro. Dit bedrag valt voor ons niet gefinancierd te krijgen bij welke bank dan ook. De aflossingsperiode is te kort en de rentetarieven zijn veel hoger dan bij een normale hypotheek. Het meest gunstige voorstel zou betekenen dat wij 1333 euro per maand gaan betalen. Dat komt neer op 16.000 euro per jaar. In onze ogen is dit voor geen enkele club op te brengen."

Hulp

Om die reden hoopt men dat de gemeente Halderberge kan helpen. "Wij hebben nog nooit een beroep gedaan op financiële hulp van de gemeente en daar zijn we heel trots op", zo zegt het bestuur haar vraag in de brief kracht bij. "Toch zien wij in deze situatie geen andere uitweg dan uw hulp te vragen. Ons doel is het voorbestaan van de traditionele verenigingen die Halderberge rijk is. Dit cultureel erfgoed mag niet
verloren gaan", zo sluit het bestuur af.

Verzoek

Wethouder Hans Wierikx laat desgevraagd weten dat de gemeente absoluut waarde hecht aan het lokale verenigingsleven. "Het is echter wel zo dat we wat betreft verenigingen en hun accommodaties één lijn trekken. Daar hebben we bewust op ingezet. Deze brief is gericht aan de gemeenteraad. Wellicht kan men tevens een officieel verzoek doen richting het college. Dan kunnen we er inhoudelijk op ingaan.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief