Steiger in de Kapal van Saint Louis.
Steiger in de Kapal van Saint Louis. Foto: Giodsen van Saint Louis

Hoogste punt bereikt van steiger in de Kapel van Saint Louis

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - De Kapel van Saint Louis wordt ingrijpend gerestaureerd. Om dat mogelijk te maken is het nodig om binnen en buiten een steiger te bouwen. Afgelopen week bereikte de aannemer het hoogste punt van de steiger in de Kapel. Het werk aan de steiger buiten duurt nog wel even. De Gidsen van Saint Louis stellen de Kapel open voor bezoekers en geven tekst en uitleg over de restauratie.

De Kapel van Saint Louis is na 150 jaar toe aan een grondige restauratie. Vooral koepel en dak zijn aan vervanging toe. Voordat dit werk begint moet er binnen en buiten een steiger worden gebouwd. Dat is een enorm werk, waar de aannemer al weken mee bezig is. De steiger aan de binnenkant bereikte afgelopen week zijn hoogste punt. Het immense bouwwerk steekt bijna 30 meter de hoogte in, helemaal tot in de lantaarn van de koepel. De lantaarn is de kroon die op de koepel staat. Deze laat daglicht binnentreden, zodat de binnenkant van de koepel goed zichtbaar is. De steiger weegt duizenden kilo’s. En dat op een vloer van houten balken. Waarom die steiger niet door de vloer zakt? Het souterrain onder de steiger staat vol met zogenoemde stempels. Deze ijzeren palen voorkomen dat de vloer inzakt.

Wilt u de indrukwekkende steiger eens van goed bekijken? De Gidsen van Saint Louis stellen de Kapel elke zaterdagmiddag en zondagmiddag tussen 14.00 en 16.00 open voor publiek. De toegang is gratis. Wilt u meer weten over Saint Louis? Boek dan een rondleiding. Kijk voor meer informatie op www.gidsenvansaintlouis.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief