Wethouder Hans Wierikx (links) wil de hoeveelheid restafval terugdrinken naar 100 kilo per inwoner.
Wethouder Hans Wierikx (links) wil de hoeveelheid restafval terugdrinken naar 100 kilo per inwoner. Foto: Peter Braakmann

College wil restafval één keer in vier weken op laten halen

Door: Vera de Geus algemeen

HALDERBERGE - De gemeenteraad moet zich er in oktober nog over buigen, maar als het aan het college van B&W ligt, gaat de gemeente Halderberge het restafval nog één keer in de vier weken ophalen. Dat heeft wethouder Hans Wierikx bekendgemaakt. "Als je je afval goed scheidt, is dat zeker haalbaar. Daarnaast is het zo dat het dan niet gaat stinken of ongedierte aantrekt", aldus de wethouder.

Als het aan de gemeente Halderberge ligt, wordt er in 2022 maximaal honderd kilogram restafval per inwoner opgehaald. Om dit te kunnen halen heeft de gemeente het Afvalbeleidsplan 2019-2022 in het leven geroepen. "We zijn natuurlijk al langere tijd bezig om de hoeveel restafval dat onze inwoners aanbieden terug te dringen. Zo kunnen nu onder andere plastic, papier en sinds kort ook blik apart aangeboden worden. Op die manier willen we de komende drie jaar terug naar gemiddeld 100 kilo restafval per persoon. We zitten nu op zo'n 180 kilo dus we hebben een aardige slag te slaan", aldus wethouder Hans Wierikx.

Maatregelen

Volgens de wethouder heeft de gemeente een plan opgesteld om het doel toch te behalen. Daarin staan maatregelen die de gemeente gaat treffen om haar inwoners aan te moedigen om afval zo optimaal mogelijk te scheiden. Een belangrijke maatregel is het voorstel om het restafval niet meer iedere veertien dagen op te halen, maar eens in de vier weken. "Er is geen pasklare oplossing om de hoeveelheid restafval zo ver terug te dringen, maar de gemeenten in het land die eens in de vier weken het restafval ophalen zien een aanzienlijke reductie in het aanbod. Om die reden zien wij dit ook als een goede stimulans voor ons inwoners."

Apart inleveren

Wethouder Wierikx geeft aan dat uit onderzoek blijkt dat niet alle Halderbergenaren hun afval goed scheiden. Zo bestaat 33 procent van het restafval uit GFT-afval, 15 procent bestaat uit papier, 23 procent plastic en 5 procent metalen en dan nog eens 6 procent glas. "Dit alles kun je gratis inleveren. Het vergt alleen een andere manier van thuis bewaren en een andere manier van denken", zo weet hij. Een grote zorg van inwoners is dat zij straks een maand lang met een 'stinkende container' in de tuin zitten, maar volgens Wierikx is dat iets waar men zich geen zorgen over hoeft te maken. "Als je geen etensresten en dergelijk in de grijze container doet gaat het niet stinken en komt daar geen ongedierte op af. Bovendien blijven we de groene kliko, waar wel etensresten in horen, natuurlijk wel iedere veertien dagen ophalen", verzekert wethouder Hans Wierikx.

Geld

Het beter scheiden van afval heeft volgens de wethouder meerdere voordelen. Niet alleen kunnen de gescheiden grondstoffen op deze manier beter hergebruikt worden waardoor het beter is voor het milieu, het is ook financieel gezien aantrekkelijk. Het verbranden wordt namelijk steeds duurder. "Het is voor inwoners zelfs ook aantrekkelijk om nu al de kliko voor restafval minder vaak aan straat te zetten. Dat scheelt zo'n acht euro per keer die je terugkrijgt op je voorschot."

Voorstel

Hans Wierikx benadrukt dat het om een voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders gaat. De gemeenteraad neemt hier in oktober een besluit over. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief