De welkome tweede drinkpost tijdens Bernardus Kerkepad.
De welkome tweede drinkpost tijdens Bernardus Kerkepad. Foto: Trudy Poots

Subtropische Bernardus Kerkepad wandeling

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Het evenement zit erop, het vierde Bernardus Kerkepad is in tegenstelling tot voorgaande afleveringen gewandeld onder subtropische omstandigheden.

Afgelopen zaterdag begon het evenement met een verhaal over het ontstaan van Westeljk Noord Brabant, van rivierenlandschap, overstromingen, turfwinning en inpoldering door cisterciënzer monniken. Een verhaal afgestoken door Phillip van Dueren den Hollander in de heerlijk koele kapel van Bovendonk.

Na de Pelgrimsmaaltijd die erop volgde was de volgwagen met Belgische trekpaarden ervoor gearriveerd en ging de ploeg van 80 deelnemers om klokslag 18:00 uur wandelend het terrein van Bovendonk af op weg naar de Grote Balrouw en het Gors, met een prachtige blik op de Basiliek en een langzaam ondergaande maar nog krachtige zon.

Warmte
Met grote instemming werd bijna halverwege de pelgrimstocht de eerste drinkpost bereikt en daar maakte Joep Hoeks van gebruik om een boeiend verhaal te vertellen over het feit dat we langzaamaan op de vroegere bodem van de zee wandelen. Het is warm en het blijft warm als de wandelaars over de stoffige Koedijk trekken en de bezetting van de huifkar toeneemt. Dit resulteert in een heel gezellige sfeer in de kar. De wandelaars verdelen zich op de Langeweg als een langgerekt lint.

Vanwege de ongebruikelijke warmte is de tweede drinkpost op de Oudlandweg een welkome pauze, voordat het laatste deel van de route wordt ingezet en er nog een ontvangst bij de Basiliek wacht.

Precies om 20.15 uur komen onder klokgelui de eerste wandelaars aan bij de Basiliek waar ze worden ontvangen door Frank van Gerven. Nadat alle wandelaars en de paardenkar zijn gearriveerd gaat Frank voor in een korte maar indrukwekkende Pelgrimsdienst.

Tot slot geniet het gezelschap in de Crypte, onder de Basiliek van een verdiende afdronk en wordt nog over de vele gebeurtenissen verder gesproken. Als iedereen huiswaarts keer is de zon al geruime tijd onder. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief