Voerman Janus van Zimmeren omstreeks 1906 op de Gastelse Markt (Archief ‘Gastels Trots’).
Voerman Janus van Zimmeren omstreeks 1906 op de Gastelse Markt (Archief ‘Gastels Trots’). Foto: Onbekend

De 91 'Plekken van Plezier' van in Oud Gastel

Sport en vereniging

OUD GASTEL - Het kostte geen enkele moeite om een goede invulling te geven aan het thema van de Open Monumenten Dagen en de Cultuurmaand. Het hadden nog veel meer foto’s kunnen zijn, maar er was niet meer plaats op de grote panelen waarop de foto’s van die ‘Plekken van Plezier’ staan afgebeeld.

Als je al die prachtige historische foto’s uit de vorige eeuw voorbij ziet komen, ligt het voor de hand om allereerst te denken aan vrolijke zaken als Carnaval en Muziek. Echter, men ziet ook heel veel lachende en blije gezichten bij andere foto’s uit het grote archief van zowel ‘Gastels Trots’ als Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’.

Het Land van Gastel
Onze voorouders beleefden heel veel plezier aan allerlei zaken waar je op het eerste gezicht niet aan zou denken. In die vervlogen tijden hoorde je soms een radio of een krassende grammofoon; zowel de tv en de huidige digitale revolutie waren nog heel ver weg. Wat er wel was, was een bloeiend verenigingsleven. In de vele cafés die Gastel rijk was – rond 1900 zouden het er zo’n 100 zijn geweest – waren o.m. schuttersverenigingen en biljartclubs gevestigd. We kwamen ze tegen in onze archieven. Er werd ook heel veel gemusiceerd, wie herinnert zich niet de fanfares – ja, op een gegeven moment hadden we er twee – de drumband, de zangkoren, de revue (in het dorp maar ook op Kuivezand!), de mandoline- en accordeonclub en de vele bandjes. Zelfs het boerenleven toverde verrassend vaak een brede lach op het gezicht van de erwtenplukker, de dorser of de geitenhouder.

Gastels Trots
Gastel had destijds een grote middenstand. De oudere Gastelaar weet dat in het dorp om het andere huis een winkel was gevestigd of een ambachtsman zijn werkplaats had. Heel veel van die winkels en werkplaatsen zijn inmiddels verdwenen, maar de heemkundekring en Gastels Trots bezitten nog talloze prachtige foto’s die herinneren aan deze kleurrijke tijden, al zijn de foto’s bijna allemaal in zwart-wit.

De foto’s zijn verzameld op een 10-tal grote panelen en laten steeds afbeeldingen zien van bepaalde thema’s. Natuurlijk zien we panelen van carnaval en muziek, maar ook is er het intensieve kleine bedrijfsleven, het leven op de boerderij en het land, de vele cafés en de Markt als uniek centrum van ons dorp. Ook zijn er panelen waarop te zien is hoe belangrijk destijds het religieuze leven was en welke centrale plaats het (grote) gezin en de viering van huwelijksjubilea innam. Evenmin wordt vergeten dat we destijds een eigen burgemeester hadden die we op een heel eigen wijze welkom heetten. En natuurlijk is er dan tenslotte ook nog de sport; we hebben in Gastel meer dan eens een kampioen mogen begroeten.

Tentoonstelling
Fototentoonstelling ‘Plekken van Plezier’ is te bezichtigen in Dorpsmuseum ‘In de Drie Snoeken’, Dorpsstraat 50 in Oud Gastel. Op zaterdag 14 september is het museum open van 10.00 – 12.00 uur en op zondag 15 september van 10.00 – 17.00 uur. Verder is de expositie te bezoeken op alle zaterdagen van 10.00 – 12.00 uur. De entree is gratis.

Muziek
Behalve voor Plekken van Plezier is er op zondag 15 september ook gelegenheid om in museum “In de Drie Snoeken’ te genieten van een ‘Monumentje voor Muziek’. Het evenement vindt plaats in monumenten in het centrum van Oud Gastel en start om 13.30 uur bij het Mastboomhuis. De concerten duren ca. 30 minuten, beginnen elk heel uur en de afsluiting is rond 17.00 uur bij café Onder de Toren. De kaartverkoop loopt via www.cultuuroudenbosch.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief