Afbeelding

Familiebedrijf Maas-Jacobs viert 40-jarig bestaan

Bedrijvig Nieuws

ZUNDERT - Als het gaat om bouwen, projectontwikkeling, kunststof kozijnen en vastgoedbeheer staat Maas-Jacobs overal in de regio bekend als een absolute topper en een meer dan betrouwbare partner. Deze maand viert het familiebedrijf zijn 40-jarig bestaan. Het in al die jaren ontwikkelde DNA van het bedrijf is in één zin treffend te formuleren: ‘Bij Maas-Jacobs staan lef, creativiteit en kwaliteit op de lange termijn altijd voorop’.

DOOR ADDO SPRANGERS

Directeur René Maas startte het bedrijf veertig jaar geleden samen met Wim Jacobs. Maas was 21 jaar oud, kwam rechtstreeks van school en was nog nooit bij een werkgever in dienst geweest. Hij had maar één wens: ondernemer worden.

Zundert Maas ging meteen voortvarend aan de slag om die droom ook werkelijkheid te laten worden. Eerst vanuit Etten-Leur, bij zijn ouders thuis, als klein bouwbedrijf dat vooral verbouwingen deed en aanbouwklussen uitvoerde. Van lieverlee werden de opdrachten groter en breidde het bedrijf zich langzaam maar zeker uit. Omdat zich vooral vanuit de agrarische sector veel werkzaamheden aandienden, zoals stallenbouw, besloot René Maas begin jaren ’80 te verkassen naar Zundert, waar hij met zijn bedrijf neerstreek aan de Luitertweg.

Kunststof De vraag van een klant of Maas-Jacobs misschien ook kunststof schrootjes kon leveren, zorgde voor een onverwachte wending in de bedrijfsvoering. Maas-Jacobs kwam net over de grens namelijk uit bij een Belgisch bedrijf dat ook kunststof kozijnen produceerde. Die konden op dat moment - er was nog geen sprake van open grenzen - uitsluitend worden geïmporteerd. René Maas besloot het heft in eigen hand te nemen. In plaats van te volharden in de productie van houten kozijnen, zoals destijds alle traditionele aannemers deden, koos hij voor het product van de toekomst: kunststof.

Regionaal “In het begin best een risico”, weet zoon Kris Maas, sinds vier jaar mededirecteur van het familiebedrijf. “We zijn er echt vooruitstrevend mee geweest. Het zorgde wel voor een flinke groei van het bedrijf, want al snel deden we ook grote renovatieprojecten voor vooral woningcorporaties in Breda. Het kunststof bedrijf groeide in deze jaren erg hard. Waardoor we op zeker moment voor de keuze stonden om wel of niet een landelijke speler op de markt te worden. Het hart van mijn vader René ligt echter ook bij ontwikkelen en bouwen. We hebben toen besloten om een regionaal bouw- en kunststofbedrijf te blijven.”

Vastgoedsector In 1985 verhuisde Maas-Jacobs naar industrieterrein De Ambachten in Zundert. Dit leverde volgens René Maas niet alleen meer productieruimte op, de nieuwe locatie kwam ook de professionele uitstraling van het bedrijf ten goede. “De klik en binding met vastgoed is er altijd geweest”, vertelt hij. “Halverwege de jaren ’80 begonnen we al kleinschalig met projectontwikkeling via de bouw van A- en B-premiewoningen in Zundert. Ook kochten we wel eens een winkelpandje op, om dat te slopen en vervolgens weer op te leveren met appartementen erboven. Zo zijn we de projectontwikkeling en vastgoedsector ingerold.”

Onderscheidend “Begin jaren ’90 zijn we ons echt gaan richten op de combinatie van bouwen en ontwikkelen in heel de regio West-Brabant”, vervolgt René Maas. “Daarbij namen we onder andere de ontwikkelingsmogelijkheden van uitleggebieden (toekomstige woongebieden) onder de loep en hebben we ons met vooral binnenstedelijke projectontwikkeling van heel veel collega’s weten te onderscheiden.” Dat laatste gebeurt nog altijd via specifieke vaardigheden als het bedenken van oplossingen voor ‘moeilijke’ plekken, goed omgevingsmanagement, bodemsaneringen en - als belangrijke specialisatie - de transformatie en herbestemming van bestaand vastgoed als (rijks)monumentale gebouwen. Van dat laatste zijn projecten als Sint Anna in Zundert en ’t Sas en de Gasthuyspoort in Breda zeer tot de verbeelding sprekende voorbeelden. Er ligt daarnaast nog een andere motivatie aan ten grondslag. René Maas: “Het is mooi om als bedrijf iets achter te laten voor de toekomst. Ik kan daar zelf ook van genieten.”

Samenwerking Volgens Kris Maas kan het beleggen in vastgoed worden gezien als een belangrijke vierde poot binnen Maas-Jacobs, naast projectontwikkeling, bouw en kunststof. “Soms zijn we bouwer, ontwikkelaar, belegger en financier ineen. En anders kunnen we wat binnen de verschillende disciplines nodig is wel regelen. We bieden hoogwaardige kwaliteit.” Dat maakt ook dat steeds meer partijen vanuit de markt graag zaken doen met Maas-Jacobs en niet zelden samenwerking zoeken. “Dat biedt ons ook veel kansen”, aldus Kris Maas. “Met de juiste partner en de juiste klik valt er veel te bewerkstelligen. Voor een woningcorporatie zijn we momenteel bijvoorbeeld bezig met de voorbereiding van de bouw van 21 huurwoningen in Teteringen. Soms zijn we echter ook actief als onderaannemer en werken we met anderen samen, ook voor individuele opdrachtgevers.”

Toekomst Het gebruik van kunststof zal daarbij in de toekomst alleen maar een grotere rol gaan spelen, verwacht René Maas. “Met de nieuwe en steeds strengere energievoorwaarden gaat kunststof het absoluut winnen van hout en aluminium. Duurzaamheid en technologische ontwikkelingen staan bij ons hoog in het vaandel. Voor woningcorporatie Thuisvester bijvoorbeeld gaan we straks een tiental bijna energieneutrale woningen bouwen in het nieuwe Dahliakwartier in Wernhout.”

Strategie Verdere groei van het inmiddels zo’n 160 werknemers tellende bedrijf is bij Maas-Jacobs echter geen doel op zich, stelt Kris Maas. “Dat is een bewuste strategie. Continuïteit en de lange termijn staan bij ons centraal. Wij zijn een echt familiebedrijf dat ook hecht aan mooie projecten die een visitekaartje vormen. Echt grote spelers die gedreven worden door aandeelhouders denken slechts aan de korte termijn. We spreken de taal van de mensen en zijn betrouwbaar. Dat is onze kracht. Iedereen weet: ‘Bij Maas-Jacobs staan lef, creativiteit en kwaliteit op de lange termijn altijd voorop’.”

Maas-Jacobs Kunststofkozijnen BV, De Ambachten 31, 4881 XZ Zundert, maasjacobs.nl

Kris en René Maas. FOTO ADDO SPRANGERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief