Osteopaat Karin Drexeler.
Osteopaat Karin Drexeler.

Steeds meer mensen kiezen voor osteopaat

Door: Janny Mathijssen Bedrijvig Nieuws

OUDENBOSCH - Het aantal behandelingen in Nederland door een osteopaat neemt toe. Steeds meer baby's, jonge en oudere mensen met acute of chronische klachten vinden hun weg naar een osteopaat. Maar ook patiënten die herstellen van een operatie, sporters met een blessure of die blessures juist willen voorkomen maken vaker gebruik van een osteopaat.

Dat osteopathie in de lift zit, merkt ook Karin Drexeler, de osteopaat, die sinds ruim twee jaar een praktijk heeft in de A. Koenestraat in Oudenbosch. De belangstelling voor een osteopatische behandeling en het aantal patiënten blijft groeien. Ondanks de sterk toenemende belangstelling voor osteopathie weten veel mensen nog steeds niet wat osteopathie is. Vaak hoor je mensen nog zeggen 'Osteo-wat?'

Geneeswijze

Osteopathie is een met de handen uitgevoerde geneeswijze. De behandeling richt zich op het opheffen en van blokkades in de beweeglijkheid van gewrichten en weefsels. Deze blokkades veroorzaken de meest uiteenlopende klachten. Dat kan overal in het lichaam zijn. Daarom onderzoekt en behandelt een osteopaat niet alleen de gewrichten, botten en spieren, maar ook de organen en schedel. Kortom hij bekijkt het lichaam in zijn totaliteit. Wat veel mensen niet weten is dat een klacht in een bepaald gedeelte van het lichaam veroorzaakt kan worden door een probleem in een ander deel van het lichaam.

Zo geeft bijvoorbeeld een litteken van een buikoperatie bewegingsbeperkingen in de buik èn aan de rug. En dit kan weer de oorzaak zijn van zeer uiteenlopende klachten zoals been- of darmklachten. Het ene orgaan kan de werking van een lichaamsonderdeel op een andere plek dus sterk beïnvloeden.

Topsporters

Ook (top)sporters maken steeds vaker gebruik van een osteopaat. Bekende voorbeelden zijn Arjen Robben, Memphis Depay, Robin van Persie, Kim Clijsters en de wielrenners van Lotto Jumbo. Naast PSV heeft ook Ajax sinds enige tijd de beschikking over een osteopaat, net als het Belgisch voetbalelftal dat naar het WK in Rusland gaat. Allemaal topsporters die kiezen voor een osteopaat. Enerzijds om sneller en beter van blessures te herstellen, maar óók om blessures te voorkomen

Enkelblessure

Bij een wedstrijd werd de 21-jarige Susan uit Oudenbosch door een tegenstander vol op de enkel gestapt. Haar enkel klapte om; pijn, een zwelling en een dikke bloeduitstorting. Einde wedstrijd. Susan had haar buitenste enkelband beschadigd. Een blessure die veel voorkomt bij mensen tussen de 15 en de 35 jaar en sporters. "De orthopedisch chirurg gaf aan dat de blessure met rust en een tapeverband moest herstellen", zegt Susan. "Opereren was geen optie. Ruim twee maanden later had ik nog altijd last van mijn enkel. Als ik met mijn team licht meetrainde voelde de enkel instabiel aan en begon hij na zo'n 10, 15 minuten steeds pijn te doen. Tijdens het osteopatisch onderzoek bleek dat een deel van mijn enkel niet goed en volledig bewoog. Na een aantal behandelingen bij de osteopaat kon ik weer pijnloos trainen en werd mijn enkel niet meer dikker. Inmiddels ben ik alweer een paar maanden aan het trainen en wedstrijden aan het spelen. Het gaat prima."

[Om redenen van privacy is Susan niet de echte naam van deze patiënt]

Meer informatie? Zie de website van Karin Drexeler



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief