Foto: Politie

Politie: 'Minder woninginbraken door coronacrisis, wel toename cybercriminelen'

  Politie

HALDERBERGE - De coronacrisis heeft ook zijn weerslag op het werkaanbod van de politie. Dat blijkt uit een eerste analyse van de politie zelf nadat het kabinet anderhalve week geleden maatregelen afkondigde om het coronavirus te bedwingen.


Zo is het aantal meldingen van woninginbraken, fietsendiefstallen en zakkenrollerij in de afgelopen week flink gedaald. Ook het aantal verkeersongevallen is aanzienlijk afgenomen. Dat komt mede omdat het een stuk minder druk is op de weg omdat veel mensen thuiswerken. Het aantal ongevallen daalde met bijna de helft. In heel het land noteerde de politie er vorige week 900, tegen 1600 de week ervoor.

Cybercriminelen

Het aantal meldingen van babbeltrucs, huiselijk geweld en online misdrijven (waaronder online oplichting) laat vooralsnog geen opvallende toe- of afname zien. Wel ziet de politie dat cybercriminelen inspelen op de actualiteit en onder meer proberen persoonsgegevens te bemachtigen door corona-gerelateerde phishingmails te sturen. Ook oplichters maken misbruik van de crisis, bijvoorbeeld door via websites mondkapjes aan te bieden die nooit worden geleverd. 

Verbinding

Max Daniel, een van de vier nationaal commandanten van de politie voor de coronacrisis, benadrukt dat het gaat om een eerste beeld. "We moeten heel voorzichtig zijn met het trekken van conclusies over de invloed van de coronacrisis op de veiligheid. Daarvoor zijn meer gedetailleerde cijfers over een langere periode nodig. Maar dát de crisis invloed heeft, is evident."

Daniel stelt verder dat de politie het net zo druk heeft als anders: "Het werk verandert, maar er komt door de crisis ook ongelofelijk veel op de organisatie af. Bovendien is het juist nu ontzettend belangrijk dat we volop aanwezig zijn in de wijken en in verbinding staan met mensen."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES