Afbeelding

Willem-Jan Piggen combineert paardensport met hardlopen

Sport en vereniging

OUD GASTEL - De oorspronkelijk uit Oud-Gastel afkomstige ruiter Willem-Jan Piggen heeft naast zijn succesvolle ruiter carrière nu ook een nieuwe uitdaging in het hardlopen gevonden.

De tegenwoordig in Hoeven wonende Willem-Jan is sinds begin 2014 lid van AVO1983 en had zich na een redelijk korte opbouwfase als doel gesteld een halve marathon (21 km) te gaan lopen. Hij liep binnen enkele maanden mee in de halve marathons van Amsterdam, Eindhoven en Breda. Dat smaakte naar meer en verlegde daarmee zijn doelen naar de hele marathons (42 km).

Op 12 april liep hij zijn eerste hele Marathon direct op het NK in Rotterdam, waarbij finishte op 3:32 uur en daarmee een zeer verdienstelijke 40e plaats behaalde. De afgelopen maanden heeft hij hoofdzakelijk in het buitenland gelopen. Wereldbekende marathons als: Stockholm, Berlijn en de droom van iedere hardloper "New York" stonden op zijn wedstrijdplanning. "Dit zijn prachtige wedstrijden waar iedere hardloper van droomt om deze te mogen lopen. De resultaten waren fantastisch, alle vier de marathons dit jaar dik onder de 4 uur uitgelopen dat had ik niet beter kunnen wensen. Ik ben net terug uit New York en het was echt een geweldige ervaring om deze marathon te lopen.

Een gelimiteerd deelnemersveld van 50.000 lopers uit de hele wereld die allemaal op hun manier het uiterste uit zichzelf halen en hiervoor vaak al meer dan een jaar keihard aan het trainen zijn geweest maakt dit evenement uniek. Uiteraard waren de marathons Stockholm en Berlijn ook fantastisch, maar de New York marathon is toch wel het ultieme voor iedere hardloper. De grootte, het enorm enthousiaste publiek, de organisatie en de prachtige stad zijn de ingrediënten die deze marathon tot de meest gewilde van de wereld maakt."

Mede dankzij de goede begeleiding en fysiotherapie wist hij zijn lijf in zo'n relatief korte tijd in goede conditie te krijgen voor deze zware wedstrijden.

"Uiteraard is ook in deze sport vooral het blessure vrij blijven van enorm belang anders is het snel gedaan met wedstrijden, zoals ook in de paardensport" aldus Willem-Jan, die ook tijdens de training van zijn pupillen veel aandacht besteed aan "ruiterfitheid".

Zeker tegenwoordig is het niveau in de paardensport extreem hoog geworden en moet ook de ruiter zelf optimaal in conditie zijn om zo het paard zo min mogelijk tegen te werken tijdens de training en om de prestaties van de combinatie te optimaliseren.

Willem-Jan reed zelf jarenlang zeer verdienstelijk als vaste stalruiter voor topstallen als: Academy Bartels, Dekstation "De Havikerwaard" en "Van Olst Horses" in Den Hout.

Willem-Jan presteerde vooral met diverse goedgekeurde dekhengsten op zowel nationaal als internationaal niveau en trainde met bekende trainers als: Anne van Olst, Jurgen Köschel , Imke en Tineke Bartels en niemand minder dan 6-voudig Olympiade deelneemster Anky van Grunsven.

Tegenwoordig is Willem-Jan naast zijn baan als manager van "Van Olst Horses" druk met het trainen van diverse leerlingen, het geven van clinics, richt paarden af voor derden tot het allerhoogste niveau en jureert met regelmaat dressuurwedstrijden.

Voor komend jaar heeft Willem-Jan nog geen definitieve wedstrijdschema gemaakt, maar de marathons Rotterdam en Berlijn staan al wel genoteerd op zijn lijstje.

Voor komende maanden zal hij ook de opleiding tot looptrainer volgen, waardoor hij ook in deze discipline gecertificeerd looptraining zou kunnen geven.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief