Afbeelding
Foto: fotograaf Radio Peejenland

Alles op z'n d'Oeves

Door: Sandra Broosus Sport en vereniging

HOEVEN - Op woensdagavond 7 februari organiseerde heemkundekring De Honderd Hoeven samen met de Hoevense carnavalszender Radio Peejenland voor de vierde keer de Hoevense kwis: Alles op z’n d’Oeves.

In deze kwis die, in het Hoevense Peejenlaand, inmiddels als de opening van de Hoevense carnavalsweek wordt gezien, kregen de deelnemers tien vragenrondes voorgeschoteld. Met daarin voornamelijk vragen over het Hoevense dialect.

Te weten, een kort d‘Oeves dictee, d’Oeves woorden vertalen naar het Nederlands en omgekeerd Nederlands woorden vertalen naar het d’Oeves, verklaren van d’Oevese uitdrukkingen en gezegdes, en tien meerkeuzevragen vragen over d’Oeves of nie.

Naast deze ronde’s over het d’Oeves dialect werd ook hun algemene kennis van Hoeven getest. Zo moesten ze vervormde portretten van bekende Hoevenaren, maar ook, via de foto van de ingang, de Hoevense horecagelegenheden, herkennen. D’Oevese wetenswaardigheden raden. En middels twee muziekvragen tien Hoevense carnavalsliedjes benoemen. De doe-vraag was dit jaar het verzamelen van een kwartet van d’Oevese carnavals aangelegenheden.

Maar liefst 31 teams van 5 personen (tussen 18 en 78 jaar oud) hadden ingeschreven voor deelname aan deze gezellige avond. En ook de publieke belangstelling was minstens even groot.

De winnaar van deze editie was het team van de Hoevese brandweer. De totale uitslag kunt u ook lezen op www.honderdhoeven.nl of op de facebookpagina van Radio Peejenland en De Honderd Hoeven.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief