De leden van Mobile die deelnamen aan het E.K. showtwirl in Porec, Kroatië.
De leden van Mobile die deelnamen aan het E.K. showtwirl in Porec, Kroatië. Foto: w dirken

Mobile wint brons op Europees kampioenschap showtwirl

Door: Janny Mathijssen Sport en vereniging

BOSSCHENHOOFD - Vorige week was het op dinsdagavond erg druk op en rond het Midzomerplein in Bosschenhoofd. Daar vertrok de juniorgroep van Mobile samen met andere showtwirlers uit Nederland richting Porec in Kroatië, om deel te nemen aan het Europese Kampioenschap.

Het inpakken van alle attributen die meegingen vergde enige tijd, maar gelukkig konden alle deelnemers na een uurtje passen en meten met een gerust hart in de bus stappen. Ruim twintig uur later arriveerde de Nederlandse equipe in het zonnige Porec.
De donderdag stond vervolgens in het teken van de muziektest / vrije training in de ochtend en de openingsceremonie in de avond. Tussendoor was er tijd om het stadje te bezoeken.
Het Europees Kampioenschap groeit nog elk jaar. Dit jaar waren er deelnemers uit maar liefst 16 landen aanwezig. Deze vaardigden in de categorieën solo en duo steeds maximaal drie deelnemers per land per leeftijdsklasse af, in de categorie groepen maximaal 1 groep per leeftijdsklasse. Vanuit Mobile namen 1 senior duo, 1 senior solist en de junior groep deel.

Wedstrijd
Op vrijdag was al vroeg in de ochtend de categorie senior duo geprogrammeerd. Jalicha van Delft en Danielle Baardemans van Mobile zetten hun slapstickroutine goed neer. Een paar effecten kwamen niet helemaal goed uit de verf, maar hun totale performance was heel goed. Van diverse kanten kwamen er complimenten over hun “glazenwassersact”. De internationale jury beloonde hun optreden uiteindelijk met een twaalfde plaats, waar het duo ook heel tevreden mee was.
Soliste Danielle Verpaalen was op zaterdagmiddag aan de beurt. De senior soliste moest het opnemen tegen deelnemers uit vele andere landen, die voor een deel ook al hoge klasseringen en titels op hun naam hebben staan. Danielle zette haar beste optreden van dit jaar neer en kreeg van sommige juryleden een hele hoge score voor haar “escape room”. Uiteindelijk middelden haar totaalscores uit tot een elfde plaats, waarmee ze het grootste deel van haar categorie achter zich wist te houden.
Op zondag was uiteindelijk de groep van Mobile aan de beurt. In alle vroegte werden de voorbereidingen getroffen, en zochten veel nagereisde familieleden een plekje op de tribunes in de warme sporthal. De veertien leden van de junior groep wisten dat het moeilijk zou zijn om dit jaar een podiumplek te behalen, omdat de oudere leden die vorig jaar nog deelnamen inmiddels te oud zijn om in deze klasse mee te mogen doen. De zenuwen waren dan ook haast niet te bedwingen voordat de groep de vloer op ging! Gelukkig viel alles op zijn plaats toen de routine eenmaal begonnen was. En hoewel er uiteindelijk wel wat strafpunten vielen, bleef de “great European bake off”-routine staan als een huis. De groep was dan ook verrast toen het harde werken van dit jaar door de jury werd beloond met de derde plaats!

Twirlwedstrijd
Na afloop van de prijsuitreiking en sluitingsceremonie op zondagavond begon de lange terugreis naar Bosschenhoofd. Tijdens het feest rondom het vijfjarig bestaan van de vereniging eind deze maand worden de deelnemers nog eens allemaal uitgebreid in het zonnetje gezet! Voor het zover is nemen de leden van Mobile (ook de niet-E.K. deelnemers) nog deel aan de twirlwedstrijd in Roosendaal op 21 oktober. Verschillende leden hopen daar nog hun laatste plaatsingspunten te halen om deel te mogen nemen aan het N.K. twirl aan het einde van dit jaar.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief