Schajapin, de wisent van het NVMO. FOTO MARCEL DEELEN
Schajapin, de wisent van het NVMO. FOTO MARCEL DEELEN (Foto: Marcel Deelen)

Medewerkster Artis levert scriptie over wisent NVMO

  Sport en Vereniging

OUDENBOSCH - Een medewerkster van Artis leverde deze week een omvangrijke scriptie af over Schaljapin, de wisent van het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum in Oudenbosch. Het dier dat honderd jaar geleden werd geboren, was één van de laatste wilde wisenten en de stamvader van veel huidige exemplaren.


Nicolien van den Hengel, vrijwilligster bij het dierarchief ARTIS, dook in de beschikbare informatie van de afgelopen honderd jaar en verzamelde zo alle relevante informatie over Schaljapin. Het 45 pagina’s tellende rapport gaat in op zijn afkomst, nageslacht en voorvallen.

Aan de hand van aantekeningen, dagrapporten, krantenartikelen en foto’s schetst Nicolien een levendig beeld van het leven van de wisenten in Artis. Zo vertelt ze over de voorbereidingen plus verhuizing naar een nieuw verblijf, de kinderen van Schaljapin, de naamgeving en het fokprogramma. Ook geeft ze antwoord op de vraag of Kreole, de allerlaatste wisent van Artis, die in 2015 overleed, een nakomeling is van Schaljapin.

Kleinkind

Artis-directeur Armand Sunier nam in 1931 als een van de eerste dierentuindirecteuren ter wereld het initiatief om een fokprogramma te beginnen met hun enige zeldzame wilde wisent, om te voorkomen dat de wisent zou uitsterven. Hij vond dat Artis een actieve rol moest gaan spelen bij het behoud van de wisent. Hij was er dan ook op gebrand om voor Schaljapin een geschikte wisentkoe aan te schaffen. Eenvoudig was het niet: uit de 56 exemplaren die nog in Europese wildparken leefden, moesten genetisch gezonde en niet-verwante dieren worden uitgekozen. In Berlijn vond hij een geschikte koe (Beatrice) en een kleine stiertje, die werden aangekocht.

Schaljapin en Beatrice kregen vier kalfjes. Schaljapin overleed in 1937 tengevolge van mond- en klauwzeer. Op dat moment had hij al één kleinkind.

In het rapport zijn alle 77 directe kinderen en kleinkinderen vermeld. Het rapport is te lezen via de site van het NVMO.

Speciaal koekje

In de Gehoorzaal van het museum, waar de wisent staat, is alle informatie over Schaljapin te vinden. De hele zomer worden bij de koffie wisentkoeken gepresenteerd. Op 6 november wordt in het museum Schaljapins verjaardag gevierd met een heuse wisenttaart.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief