Een tijdslijn van ca. 14 meter over de bijzondere geschiedenis van West-Brabant in de kapel van Bovendonk. FOTO BEA HOEKS-DE LAAT
Een tijdslijn van ca. 14 meter over de bijzondere geschiedenis van West-Brabant in de kapel van Bovendonk. FOTO BEA HOEKS-DE LAAT (Foto: Bea Hoeks-de Laat)

Expositie in Bovendonk een voorproefje van de Bernardusdagen

  Sport en Vereniging

HOEVEN - Over ruim een maand worden met hulp van zo’n 50 vrijwilligers wederom de vier Bernardusdagen georganiseerd. Op 5 locaties in West-Brabant zijn exposities te bewonderen over een bijzondere geschiedenis. In de kapel van Bovendonk en in de kerk van Wouw zijn in de aanloop van deze dagen de exposities van de Bernardusdagen vanaf nu al te bezoeken.


In de kapel van Bovendonk wordt u aan de hand van een tijdsbalk met veel uniek en historich beeldmateriaal meegenomen door de tijd, vanaf de periode dat West-Brabant nog een onontgonnen gebied was tot heden. De Bernardusabdij in Hemiksem/Bornem (B) heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van onze regio. Op de plaats van Bovendonk stond eeuwen geleden de uithof van deze cisterciënzer Bernardusabdij. Vanuit deze uithof beheerden lekenbroeders van de abdij de uitgestrekte landerijen die de Bernardusabdij in onze regio bezat.

Ook in de kerk van Wouw is de expositie al te bezichtigen. Hier staat ongetwijfeld de kostbaarste schat die herinnert aan de abdij: de zeventiende-eeuwse beelden uit de koorbanken die tot 1797 in de kerk van de Bernardusabdij hebben gestaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de koorbanken verwoest maar de beelden zijn door parochianen van de ondergang gered, toen de kerk van Wouw met fosforgranaten in brand werd geschoten. Het Amsterdamse Rijksmuseum heeft de beelden na de oorlog proberen aan te kopen - wat iets zegt over hun artistieke waarde. Over deze beroemde beelden uit de koorbanken is tijdens de Bernardusdagen een tentoonstelling te zien, ook hier met veel uniek en historisch beeldmateriaal.

Nieuw tijdens de Bernardusdagen is de Bernardusfietsroute te vinden op www.route.nl : route nummer 1005536. Een mooie route van 41 kilometer die u langs de 5 locaties van de Bernardusdagen leidt!

De kerk van Wouw is iedere zondag geopend van 14.00 tot 17.00 uur. Bovendonk in Hoeven is geopend op werkdagen van 11.00 tot 21.00 uur en in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur mits er geen evenement plaatsvindt in de kapel. Informatie www.bovendonk.nl

De Bernardusdagen 2019 worden gehouden op 25 augustus, 1, 8 en 15 september. De locaties zijn: de kapel van Bovendonk en de kerken van Hoeven, Oudenbosch, Oud Gastel en Wouw, allemaal bijzondere monumenten! Toegang en parkeren is gratis.

Kijk voor alle informatie op: www.bernardusdagen.nl of volg ons op www.facebook.com/bernardusdagen.nl.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief