Een Rooms-Katholieke processie trekt in 1925 door de Burgerhoutsestraat in Roosendaal.
Een Rooms-Katholieke processie trekt in 1925 door de Burgerhoutsestraat in Roosendaal. (Foto: H. Vreugde, collectie West-Brabants Archief)

'Kerkelijk gezag, grote gezinnen, maar ook ruimte voor vermaak'

  Sport en Vereniging

OUDENBOSCH - Hoewel de kerk voor velen herinneringen oproept aan orde en discipline, ging het er in het Rijke Roomse Leven in West-Brabant vaak ook vrolijk aan toe. Journalist en auteur Ad Rooms tekende honderden verhalen op uit deze periode en schreef er meerdere boeken en columns over. Donderdagavond 11 december blikt hij tijdens de HenriMastboom-lezing in cultureel centrum Fidei et Arti in Oudenbosch nog eens terug op de talrijke herinneringen en anekdotes die hij in de loop der jaren noteerde.


Het Rijke Roomse Leven is een benaming voor de periode tussen ongeveer 1860 en 1960, een eeuw waarin het katholicisme zijn hoogdagen vierde in vooral Noord-Brabant en Limburg. Mensen gingen toen een of meerdere keren per week naar de mis, de pastoor had nog heel wat sociaal-maatschappelijke invloed en er waren tal van ommegangen en processies in dorpen en steden. Voormalig journalist van BN/DeStem Ad Rooms is steeds gefascineerd geweest door verhalen uit deze periode. Niet alleen over de vaak genoemde aspecten van tucht en gezag, maar zeker over de verhalen waarin mensen juist de draak staken met bijvoorbeeld de catechismus of de biechtstoel.

Kroostrijke gezinnen

Een ander kenmerk uit het Rijke Roomse Leven is dat er vooral grote gezinnen waren, vaak met meer dan tien kinderen. Ook daar had de pastoor zijn invloed op. Ad Rooms noteerde ook deze herinneringen over het kroostrijke gezinsleven. Hij schreef over de manier waarop ze leefden, hoe ze de plekken aan tafel verdeelden, waar ieder mocht slapen en wat deze gezinnen in hun schaarse vrije tijd deden om toch nog wat plezier te beleven. Mede geïnspireerd door de verhalen van Ad Rooms richtte het Noord-Brabants Museum in 2014 een expositie in met de titel ‘Gezin XXL’.

Mastboom Lezingencyclus

De lezing van Ad Rooms vindt plaats op woensdag 11 december in cultureel centrum Fidei et Arti aan de Pastoor Hellemonsstraat 1 in Oudenbosch. De voordracht is volledig gratis toegankelijk en start om 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur is het centrum toegankelijk. De lezing maakt deel uit van de Henri Mastboom Lezingencyclus, met dit seizoen ‘Plekken van plezier’ als thema. In totaal staan er acht lezingen op het programma, die steeds op wisselende locaties plaatsvinden. De cyclus is een initiatief van het West-Brabants Archief, het Tongerlohuys en Stadsarchief Breda en wordt ondersteund door de Mastboom Brosens Stichting. Meer informatie vindt u onder meer via www.westbrabantsarchief.nl.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>