Een kleurrijke foto met circus Bassie en Adriaan en het Hoevense Oranjecomité in 1988. (Fotocollectie E. van de Riet Hoeven)
Een kleurrijke foto met circus Bassie en Adriaan en het Hoevense Oranjecomité in 1988. (Fotocollectie E. van de Riet Hoeven)

Heemkundekring presenteert nieuw jaarboek: 'Oranjecomité Hoeven 75 jaar'

Sport en vereniging

HOEVEN - ‘Oranjecomité Hoeven 75 jaar’ is de titel van Jaarboek 36 van Heemkundekring De Honderd Hoeven.

Op 13 mei 1945 werd in Hoeven een Oranjecomité opgericht om de bevrijdingsfeesten te gaan organiseren. Die feesten werden in Hoeven uitbundig gevierd op zaterdag 16, zondag 17 en maandag 18 juni 1945. Het werd een comité, weliswaar in wisselende samenstelling, dat ook nu nog zeer actief is in Hoeven. Vóór de Tweede Wereldoorlog werden er in Hoeven vanaf het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden in 1813 ook wel feesten georganiseerd maar daarvoor werd steeds voor iedere festiviteit een nieuw comité samengesteld.

Hoevense festiviteiten

In hoofdstuk 1 van het boek wordt een beeld geschetst van die Hoevense festiviteiten tussen 1813 en 1945. In de periode vanaf 1945 tot 1972 wisselde de samenstelling van het comité nog al eens en beperkte de activiteiten zich tot een vijf jarige viering van Bevrijdingsdag en vanaf de zestiger jaren de jaarlijkse Koninginnedag. Met het aantreden van voorzitter Ger Janssen in 1972 werden de activiteiten van het comité steeds grootser aangepakt. Wat te denken van een prachtige vuurwerkshow op het terrein van Bosbad Hoeven vanaf 1980 en het naar Hoeven halen van ‘Bassie en Adriaan met het gezelligste circus van Nederland’ in 1988. Festiviteiten die door vele bezoekers uit de gehele regio werden bezocht.

Bonte Avond

Ook het 25 jaar lang organiseren van De Bonte Avond, met doel de kas te kunnen spekken, was een daverend succes. En niet te vergeten: de paardentram die in 1993 bij Koninginnedag werd geïntroduceerd rijdt nu nog steeds met Koningsdag zijn rondjes door Hoeven.

Nieuwe activiteiten

Ook het huidige Oranjecomité bedenkt nog steeds nieuwe activiteiten zoals de manifestatie Winterlicht die vanaf 2017 is gestart. Vanaf 1972 heeft het Oranjecomité ook de organisatie van de Dodenherdenking op 4 mei naar zich toe getrokken. Dat resulteerde onder andere tot de oprichting van het Hoevense Vrijheidsmonument in 1988.

Jaarboek

Over alle activiteiten en de organisatie van het Hoevense Oranjecomité kunt u lezen in het door Adrie van der Logt geschreven 296 pagina’s tellende jaarboek. Het is rijkelijk geïllustreerd met meer dan 200 afbeeldingen, van onder andere vrijwel alle deelnemers aan de Bonte Avond. In samenwerking met de redactie van heemkundekring De Honderd Hoeven en (oud)leden van het Oranjecomité is Adrie van der Logt er in geslaagd een schitterend boek te maken.

Geen presentatie

Vanwege alle coronabeperkingen is er dit jaar geen boekpresentatie voor de leden van De Honderd Hoeven. Zij kunnen hun gratis boek afhalen bij de voordeur van het heemhuis St. Janstraat 20 in Hoeven op zaterdag 22 en 29 augustus van 10.30 tot 12.30 uur. Voor niet leden is het boek vanaf 22 augustus 2020, voor 22 euro, te koop bij Bloem en Geur, St. Janstraat 39 in Hoeven.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief