Zes mannen op heterdaad aangehouden voor illegaal vissen op Oosterscheldekering
Foto: Politie

Zes mannen op heterdaad aangehouden voor illegaal vissen op Oosterscheldekering

  112 Meldingen

VROUWENPOLDER - De politie heeft maandagavond zes mannen op heterdaad aangehouden op de Oosterscheldekering voor het illegaal vissen op verboden grond. Er wordt onderzocht of zij dit stelselmatig deden en of sprake is van ondermijnende criminaliteit.


De politie is enkele weken geleden een onderzoek gestart, omdat vermoed werd dat visstropers in de periode van juni tot en met oktober vorig jaar enkele keren per week op de stormvloedkering visten op grote hoeveelheden zeebaars. Uit een eerste analyse blijkt dat deze praktijken al zeker tien jaar voortduren. De stropers hebben hierbij regelmatig agenten en particuliere beveiligers ernstig geïntimideerd.

Maandagavond rond 21.30 uur werden zes mannen betrapt met speciale stroperswerktuigen. Het gaat hierbij om speciale hengels voorzien van vele vishaken. De mannen variëren in de leeftijd van 30 tot en met 52 jaar en zijn onder andere afkomstig uit Capelle aan den IJssel, 's Gravenhage en Rotterdam. Ze zijn voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht en zitten nog vast.

Agenten en beveiligers, die in het verleden contacten met de stropers hadden, werden meermalen ernstig geïntimideerd. Bij de aanhoudingen op maandagavond werd ook een agent bedreigd. Hij doet hiervan aangifte. 

Het is volgens de politie algemeen bekend dat visstropers meerdere keren per week op zeebaars vissen op de Oosterscheldekering, maar ook in Zuid-Holland en aan de Belgische kust. De vis wordt hierna illegaal aan horecabedrijven verkocht en daarna witgewassen. De opbrengsten voor de stropers zijn vermoedelijk duizenden euro's per week. De visstekken op de Oosterscheldekering zijn verboden plaatsen, ook omdat het zeer gevaarlijk is om daar te komen.

Mura Kuijpers
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6