Afbeelding

Tweede editie Middelburgs Abdij Bier festival

Algemeen


Zeeuws bie
r

MIDDELBURG - Op 20 en 21 mei 2016 vormt de abdij van Middelburg opnieuw het decor voor het Middelburgs Abdij Bier Festival. Mei vorig jaar mochten er zo’n 2000 enthousiaste bierliefhebbers in de Kloostergangen en de Wandelkerk van de abdij verwelkomd worden. Een enorme stimulans voor de vrijwilligers van Stichting Bier in Zeeland om voor een vervolg te gaan zorgen. Ook dit jaar stelt de Provincie Zeeland de abdij beschikbaar voor de organisatie van dit bijzondere evenement.

Het aantal Zeeuwse brouwers groeit gestaag en men maakt samen heel wat bijzondere biertjes. Vrijwel alle brouwers zullen zelf aanwezig zijn om hun specialiteiten van vat of fles te laten proeven en toe te lichten. Op deze manier wordt een platform geboden om voor elke smaak een eigen Zeeuws biertje te vinden. Voor het proeven worden speciale proefglazen gebruikt die de helft bevatten van een normaal bierglas. Wie als Bob meekomt kan zich overigens met de lekkernijen van Zeeland Catering op andere wijze laten verwennen.


Trappist, abdij- en ander kloosterbie
r

De Onze-Lieve-Vrouwe abdij die al ontstond in de 12e eeuw vormt een unieke entourage voor de 70 vrijwilligers die het publiek bijzondere kloosterbieren voor zullen schotelen. De elf bekende trappisten uit Nederland, België, Oostenrijk, Italië en de Verenigde Staten, alsook inheems kloosterbier dat nog niet bekend is bij het grote publiek Diverse abdijbierbrouwers, die in licentie brouwen van een orde, komen met hun bier. Zelfs de norbertijnen uit Berne (N-B), die zich daar vestigden vanuit de Middelburgse orde in 1134 en die tot de oudste nog actieve orde in Nederland behoren, zullen vertegenwoordigd zijn met hun zeer recent gelanceerde bier. In totaal ruim 50 verschillende Europese kloosterbieren zullen te krijgen zijn bij de brouwerstands en bij Bier In Zeeland.


Proeverijen en lezinge
n

Belangstellenden kunnen meedoen aan begeleide proeverijen met als thema bier en spijs (zoals in 2015 het verrassende ‘Bier en Chocolade’). Groepen kunnen een ‘Witheren arrangement’ bestellen, vernoemd naar de monniken die vanaf het jaar 1128 de abdij bevolkten als eerste Norbertijner-orde binnen de gebiedscontouren van het huidige Nederland. De bekende Belgische schrijver/brouwer/ spreker Jef Van den Steen zal op de vrijdag lezingen houden over trappisten- en abdijbieren.


Brouwe
n

Onder het toeziend oog van de Zeeuwse bierliefhebbers gaat het Biergilde ter plaatse twee dagen lang brouwen. Andere Zeeuwse amateurbrouwers worden aangemoedigd een eigen ‘abdijbier’ aan te melden en mee te laten dingen naar de Zeeuwse Publieksbierprijs 2016. In 2015 was het fraaie donkere ‘dadelbier’ van Barend Midavaine uit Middelburg de absolute winnaar.


Toegan
g

Wie zeker wil zijn van toegang (vol = vol) kan online al een ticket boeken via

www.abdijbierfestival.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief