‘Zakmesexpert’ Frans Dingemanse geridderd

GOES - Middelburger Frans Dingemanse (71) is vrijdagavond benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 'Hij is een (landelijk) erkend specialist op het gebied van het snijden van de Zeeuwse boerenzakmessen en heeft hiermee een waardevolle bijdrage geleverd aan het behoud van dit Zeeuws erfgoed', laat de gemeente Middelburg weten. 'Hij inspireert en begeleidt daarnaast anderen en draagt zijn kennis over aan volgende generaties.' Dingemanse is verrast met de koninklijke onderscheiding tijdens de opening van de tentoonstelling 'En Passant' in de Grote Kerk in Goes.


Paeremes Frans Dingemanse was tot 1998 docent tekenen bij de C.S.W. in Middelburg en is sinds 1998 zelfstandig kunstenaar. 'In 1980 begon hij met het vervaardigen van het Zeeuwse boerenzakmes, het Paeremes', aldus de gemeente. 'Vooral nadat hij zijn docentschap had ingeruild voor zijn kunstenaarschap deed hij systematisch en grondig onderzoek naar de Zeeuwse boerenzakmessen en met name naar de levenslopen van de snijders van messen, de verschillen tussen die snijders en de specifieke vormen op de heften. Hij heeft zich bekwaamd in het traditionele Zeeuwse snijden, maar snijdt ook eigentijdse messen.' Dingemanse restaureert en repareert ook de messen.

Artistiek Meneer Dingemanse stelt zijn kennis beschikbaar en daarmee inspireert hij anderen en draagt zijn kennis over op de volgende generaties. 'Hij houdt het ambacht levend door het als beeldend kunstenaar zelf te beoefenen en de vormgeving en thematiek daarbinnen te vernieuwen. Hij gaf onder andere demonstraties in het Zeeuws Documentatiecentrum, Museum de Meestoof, in de Zeeuwse Bibliotheek en het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.' Ook bijvoorbeeld het Koningspaar vertelde hij over zijn ambacht tijdens hun bezoek aan Middelburg in 2010. 'Zijn werk wordt als zeer vakkundig en van hoog artistiek niveau gezien.'

Publicaties Volgens de gemeente Middelburg is Dingemanse een ambassadeur van de Zeeuwse cultuur. Het resultaat van zijn onderzoeken presenteert hij in diverse boeken en publicaties, zoals Het Mes Op Tafel, Antiek, Kunst en Interieur, Het Boerenzakmes, Gouden Handen en ambachten in Nederland. 'Het boek over het Zeeuwse boerenzakmes dat hij nu schrijft en waarvoor hij de illustraties zelf maakt, geeft een complete historische beschrijving van dit culturele erfgoed. Met dit boek is het behoud van kennis en kunde over het paeremes voor de volgende generaties gewaarborgd.' Naast zijn werkzaamheden als beeldsnijkunstenaar is meneer ook kunstschilder. Hij maakt aquarellen.

ARCHIEFFOTO GROTE KERK: LEONARD PASSCHIER

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief