Afbeelding
Foto: Rob van Hese

Kroegpraat: 'Een geboorte boven café Juliana'

Door: Eugene de Kok Column

MIDDELBURG - In 'Kroegpraat' hebben Rob van Hese en Edwin Mijnsbergen wekelijks de horecageschiedenis van de twee gemeenten opgetekend. Alle sterke verhalen kwamen voorbij. Dit is de laatste aflevering. Deze week: Een geboorte boven café Juliana.

Izaak Corbeel heeft in 1878 een tapperij annex slijterij op de Bierkaai 1 in Middelburg. Hij vertrekt in 1882 naar een tapperij aan de Houtkaai. Soms doet verandering van spijs eten, maar soms niet. Bij Izaak lijkt dat laatste het geval, want hij wordt al snel opgevolgd door Johannes Marinus Willem Besteling. Als Besteling in 1888 overlijdt zet zijn weduwe Cornelia Nicolina Pieternella de Troije de zaak aan de Houtkaai voort. Nog datzelfde jaar komt Cornelis van Sparrentak de weduwe te hulp. Hij heeft eerder in Carmejool aan de Teerpakhuizenstraat in Middelburg gezeten. Een jaar later staat hij al te boek als stalhoudersknecht en tapper. Hij blijft in de zaak tot 1898.

Drankwet

Huibregt Verhage is zijn opvolger. Hij blijft tot zijn overlijden op 25 april 1914 in de zaak zitten. Weduwe Leuntje Anthonetta Minderhoud is vanaf dat moment de baas. Zij komt - hoe kan het ook anders - uit Westkapelle. Nu kom ik eindelijk op bekend terrein, een terrein dat ik in een vorig leven maar moeilijk kon bevroeden.

In mei 1914 vraagt de weduwe in het kader van de drankwet om ‘verlof tot den verkoop, voor gebruik ter plaatse, van alcoholhoudende, anderen dan sterken drank in perceel K. no 5 aan de Markt’. Een jaar later zet zij haar vergunning over op café Juliana. Zij blijft tot 1926 in deze zaak en draagt deze dan over aan zoon Leunis Verhage. Dat gebeurt in maart 1933. Tijdens het bombardement van mei 1940 verhuist Leunis tijdelijk naar Dam 17 in Middelburg.

Marktdag

Adriaan Jacobus van Hoeve wordt in 1953 de nieuwe eigenaar van café Juliana. Hij wordt in 1965 weer opgevolgd door Hector Meeusen die al eigenaar is van de Eendracht. Hector heeft mij verjaagd naar de Haymanstraat. Ik ben op 5 november 1953 geboren op Markt 61 in Middelburg. Op een donderdag, een marktdag. De foto van mijn ouders, hangend uit het raam boven Juliana, heb ik bijgevoegd als bewijs.

Zoon Ger Meeusen neemt het café over van zijn vader. Hij legt nog meer de nadruk op eten. De zaak heet nu dan ook bistro Juliana. Ingrid Verheeke volgt Ger in 1981 op. Zij en haar man Carel maken er echt een feestje van. In die tijd heb ik er met Astrid vaak gegeten. In september 1989 komen Wim en Edith de Jong-Claas in de zaak. Zij vertrekken zeven jaar later, niet uit weelde. Kort daarna krijg je het Stadscafé, maar dat is geen succes. Helaas.

Meer lezen? Zie www.middelburgdronk.nl en www.veeredronk.nl. TEKST EN FOTO ROB VAN HESE

Dit was voorlopig de laatste Kroegpraat in de Middelburgse en Veerse Bode. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief