Stakingsellende: 5 vragen over de stakingen in het streekvervoer

  algemeen

WEST-BRABANT / ZEELAND - Het stakende streekvervoer woensdag belooft niet veel goeds op reizend of forenzend gebied. Wat is er tot nu toe bekend? Vijf vragen over de landelijke stakingen.


Wordt er echt overal gestaakt?
Ja, het is wel afhankelijk van de vervoerder in de woonplaats. In zowel de gebieden waar Connexxion (Zeeland) als Arriva (West-Brabant) actief zijn, wordt gestaakt. De chauffeurs bepalen dat echter zelf. In het geval van Connexxion wordt er gekeken naar buschauffeurs die eventueel wel willen rijden. Bij afgelopen stakingen bleek 30 procent van de chauffeurs wel aan de slag te willen gaan. Connexxion hoopt dat dat nu weer het geval is. Ook Arriva gaat kijken of er chauffeurs zijn die wel willen rijden.

De stakingen duren tot 'een onbepaalde tijd', hoe lang duren ze dan?
De stakingen duren tot vakbonden CNV en FNV een oplossing met de werkgeversorganisatie VWOV hebben bereikt. Het betekent niet dat er maanden aan een stuk gestaakt wordt. De twee vakbonden FNV en CNV hebben namelijk allebei andere gedachten over de komende staking. Zo wil het CNV maximaal 72 uur staken, zodat duidelijk is wanneer de stakingen voorbij zijn en mensen weten waar ze aan toe zijn. De FNV kiest voor estafettestakingen, waardoor in verschillende gebieden op wisselende tijden het werk neer wordt gelegd. Arriva geeft aan dat zij uitgaan van drie dagen.

Wat zijn alternatieven?
Als het reizen echt niet lukt, kun je misschien bij familie of vrienden overnachten. Ook maakte de NS dinsdag bekend meer OV-fietsen voor reizigers beschikbaar te houden, treinen rijden in Brabant en Zeeland wel.

Hoe krijg ik meer duidelijkheid?
Beide vervoersbedrijven geven aan dat woensdag pas meer duidelijk wordt. Het is sowieso verstandig om sites als 9292.nl te volgen. Reizigers houdt Connexxion vanaf morgenochtend via Connexxion.nl op de hoogte van bussen die wel rijden. Ook Arriva geeft aan dat reizigers via Arriva.nl op de hoogte kunnen blijven omtrent de laatste actualiteiten. Verder is het raadzaam om nieuws rondom de twee vakbonden te volgen.

Waarom wordt er gestaakt?
Regionaal bus- en treinpersoneel staakt voor een betere cao. Zo zou de werkdruk voor veel werknemers te hoog zijn. Daarnaast wordt er gestaakt voor meer pauzes en loonsverhoging. Ruim 12.000 stakers zullen de komende dagen het werk neerleggen.

Guus Arnouts
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief